In memoriam Mádl Dalma

A Katolikus Karitász részvétnyilvánítását adjuk közre.

Mádl Dalma

Mádl Dalma (sz.: Némethy Dalma) 1932. november 9-én született Pécsett. 1951-ben érettségizett a budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumban. 1955-ben kötött házasságot Mádl Ferenccel. Budapesten a Kertészeti Kutató Intézetben, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen a Mezőgazdasági Kémiai Technológiai Tanszék kutatócsoportjánál dolgozott.

Mádl Ferenc köztársasági elnöksége idején számos jószolgálati és jótékonysági kezdeményezésben vett részt, majd e tevékenységét férje mandátumának lejárta után is folytatta. Életében meghatározó szerepe lett az elesettek, a mélyszegénységben élők, a katasztrófák által sújtottak megsegítése, valamint a tehetséges, de nehéz körülmények között élő gyermekek tanulmányainak támogatása.

2000 óta a Katolikus Karitász jószolgálati nagyköveteként megszámlálhatatlan alkalommal állt a nehézségekkel küzdők mellé.

A természeti katasztrófák áldozatainak személyesen vitte el az adományokat határon innen és túl. Mosolyával, kedves, törődő odafigyelésével a legnehezebb pillanatokban is megnyugvást tudott adni a bajba jutottaknak. A találkozások alkalmával mindig nagy figyelmet szentelt a rászorulóknak, és ha ismét találkozott velük, fel tudta idézni a korábbi beszélgetéseket. Őszinte odafigyelése talán többet ért sok tárgyi adománynál.

Az adományátadókon olyan természetességgel fordult a hajléktalanokhoz, fogyatékkal élőkhöz, a mélyszegénység jeleit magukon viselőkhöz, amely néhány pillanatra feledtetni tudta velük helyzetük szomorúságát/kilátástalanságát, és olyan élménnyel ajándékozta meg őket, amelyre évek múltán is derűsen emlékeztek. Sokszor fogalmazta meg: a feladatunk itt a földön az, hogy szolgáljunk; szolgáljuk Istent, a nemzetet és embertársainkat.

Mádl Dalma asszonyt a Katolikus Karitász saját halottjának tekinti.

Katolikus Karitász

Címkék