Hősök és áldozatok emlékezete

Országszerte sok székesegyházban október 23-án a hatvan évvel ezelőtti áldozatok és hősök emlékére mutattak be szentmisét.

koszorú és gyertyák

A miskolci székesegyházában mondott Szent Liturgiát is a hazáért és az elhunyt hősökért ajánlották fel.

A „bűneinkért feláldozott Krisztust ajánljuk fel, amivel magunkért és értük is megengeszteljük az emberszerető Istent. Sőt miközben értük áldozatot mutatunk be, hazánkért is imádkozunk” – fejtette ki a Miskolci Egyházmegye püspöke ünnepi beszédében. Az elesettekre emlékezve hősiességükből kell példát merítenünk, „mert a keresztény hősiességre ma is szükség van Magyarországon, Európában” – folytatta a főpásztor. Emlékeztetett azokra a hétköznapi hősökre, akik minden nap vállalják az önfeláldozást másokért, a rászorulókért, a szükséget szenvedőkért, ellenállnak a pénzügyi és gazdasági hatalmak keresztény értékeket megkérdőjelező kísértéseinek. Püspök atya példaként állította elénk a veszélyeztetett magzatukat bátran megszülő kismamákat és a mások gyermekeit felnevelő nevelőszülőket is azok közül, akik korunk hőseiként hitükért nap, mint nap tesznek áldozatot.

Szent Efrém Férfikar tagjai

„Az Irgalmasság évében különösen aktuális az, amit Halotti Beszéd idézett szerzője hagyott ránk záró buzdításában: „Imádjuk Urunk Isten kegyelmét e lelkekért, hogy irgalmazzon őnekik, és kegyelmezzen, és bocsássa minden bűnüket! – És kiáltsátok Urunkhoz háromszor: kyrie eleison!” Igen, Uram, irgalmazz!” – szavakkal fejezte be homíliáját Orosz Atanáz.

A Szent Liturgiát a Szent Efrém Férfikar tagjainak közreműködése tette még ünnepélyesebbé.

További képek

Címkék