Hogyan bánjunk hatékonyan az időnkkel – azaz hatékony időgazdálkodás hittanároknak!

Hatékony időgazdálkodás címmel online tréninget szerveztek katekétáknak. A tréning üzenete azonban nem csak nekik szól.

képernyőkép

"Hatékonyan gazdálkodni azzal, ami az utóbbi időben szinte ránk szakadt, másrészt azzal, amit – talán egyre inkább – oly kevésnek érzékelünk. Gazdálkodni azzal, aminek az értékét, törékenységét talán ezekben a nehéz időkben értettük meg igazán.

Hatékony időgazdálkodás címmel online tréningen vettek részt 2021. május 17-én a Miskolci és a Nyíregyházi Egyházmegye lelkes katekétái a Pronon Civil Szervezet- és Közösségfejlesztő Alapítvány szervezésében.  A tréning vezetői Arnóczi Krisztina és Joó Bernadett biztonságos teret teremtve vezették a csoportot az önismeret ezen szintjén. Résztvevőként lehetőségünk nyílt ránézni saját időgazdálkodásunk elakadásaira, melyeknek a felismerése és tudatossá válása segítséget nyújthat egy egészséges egyensúly megteremtésében. A kis- és nagycsoportos őszinte megosztások felszabadítottak bennünket, hogy a nehézségekkel nem vagyunk egyedül, de legfőképpen abban segítettek, hogy bizonyos technikákkal ezek alakíthatók, fejleszthetők.

A találkozó mindezek mellett lehetőséget adott arra, hogy kapcsolódhassunk egymáshoz, hisz az utóbbi időben erre nagyon kevés alkalmunk volt. Másrészt lehetőséget adott arra, hogy mint üzenetet felismerjük, mi fontos és mi nem az, s hogy ezek között különbséget is tudjunk tenni." (Sütőné Görgényi Mónika, hittanár)

képernyőkép

"Mindannyian átérezzük annak a nehézségeit, hogy lassan másfél éve semmi sem rendes módon, vagyis az eddig megszokott lehetőségekkel történik az életünkben. Néha látjuk előnyét, mert rávilágít olyan dolgokra, melyekre eddig nem figyeltünk, illetve megdöbbent, hogy mi mindent még ily módon sem tudunk mindig helyes időbeosztással kezelni. Az idő mindannyiunk számára érték, és így nagyon fontos ezt hatékonyan kezelni, pontosabban használni.

Ezen a tréningen most 15 fő vett részt, így a jelentkezési sorrend alapján tudtak bekapcsolódni a jelentkezők. A júniusi záró hittanárok számára szervezett alkalomra reméljük, mindenki el tud jönni, mert többen nem tudtak már részt venni, bár regisztráltak a felületre. A keret megtelt, s így is megtapasztalhattuk, hogy az időt jól kell használni, mert a gyors cselekvés eredménye volt a részvételi lehetőség is.

A továbbképzés keretében online (zoom alkalmazáson keresztül) egy 3 órás gyakorlatorientált tematikus alkalom valósult meg. Különböző egyéni, páros és csoportos feladatok mentén felfedezhettük, hogy egy-egy napunkban hogyan vannak jelen az "időrablók", tapasztalatot szerezhettünk arról is, hogy van különbség a "sürgős", és a "fontos" között, és mit jelent a "priorizálás" valódi megvalósítása.

Sok érdekes feladatot oldottunk meg és több aktív csoportbeszélgetés zajlott. Egy számegyenesen berajzoltuk, hogy milyen hatékonynak látjuk az idő felhasználásunkat. Sokan a középmezőnybe helyeztük magunkat, és láttuk van hová fejlődnünk. Megfogalmaztuk mik a nehézségeink az idővel kapcsolatban, ahol nagyon sok érdekes és hasznos megállapítást tettünk. Rendkívül érdekes és eddig egyáltalán nem megismert és tudatosan kezelt a sürgős és nem sürgős, a fontos és nem fontos dolgok kérdése.

Végső következtetésként megfogalmaztuk, hogy:

  • A fontos dolog ne legyen sürgős.
  • A változtatáshoz erő és irány kell! Van?
  •  Életem fontos dolgait nekem kell beletenni egy jelképes üvegbe, mert ha nem így teszek, majd kitölti, vagy megtölti más kevésbé fontos dolog.

Szeretettel köszönjük meg a segítséget Varga Csaba atyának, aki az előadókkal együtt szintén az alapítvány munkatársa. Fontos lépést tettünk a tudatos időfelhasználás megvalósítására, mely mindannyiunk közös érdeke."

Jármi Zoltán HB elnök

Címkék