„...hogy örömötök teljes legyen!”

János evangélista szavaival szólította meg a híveket Atanáz püspök atya május 13-án Egerben, amikor diakónussá szentelte Vajda Mihályt, a görögkatolikus szervezőlelkészség tagját.

Vajda Mihály, Marincsák Miklós

A prédikációban fő gondolatként az öröm volt jelen, ahogyan az elöljáró, a hívek és az újonnan felszentelt szívében is.

Vajda Mihály három éves folyamatban kapta meg az egyházi rend alsóbb fokozatait, hogy a vasárnapi ünnepen állandó diakónussá lehessen. Életében sokkal hosszabb út vezetett odáig, hogy – Püspök atya szavaival élve – az apostolok nyomdokain haladva, munkatársa legyen a Krisztus által közvetített örömnek. A keresztény öröm munkatársaiként kérték az egri hívek is – az egyházközség vezetőjével egyetértésben –, hogy a tavaly pünkösdkor alszerpappá lett Vajda Mihályt, püspök atya diakónussá szentelje. Ő – teljessé téve örömüket –  eleget tett a hívek kérésének, hogy ezentúl a diakónus segítségével végzett liturgia öröme töltse be az egri szervezőlelkészséghez tartozó híveket.

Orosz Atanáz, Vajda Mihály

Az elhívás nagy titkát mutatva zárásként álljanak itt a friss diakónus szavai:

...Mostanra érett meg az idő. Még friss az élmény, idő kell, hogy feldolgozzam, hogy Isten felszentelt szolgája lettem. Nagy, szép, boldogító és rettenetes feladat Szent István, Szent Efrém, Szent Romanosz Melodosz és Szent Ferenc mögé állni a sorba. Hogy mi lesz, hogyan lesz, azt nem tudom, nem is dolgom ezen töprengeni. Most csak az jut eszembe, hogy kapaszkodjak az »isteni kegyelembe, mely mindenkor orvosolja az erőtlenségeket és pótolja a hiányokat«. Köszönöm mindenkinek, aki részt tudott venni ezen a szép ünnepen, vagy imádkozott értem és családomért! Ne hagyjátok abba!”

Laskay Anna

diakónus szentelés