Házasság hete egyházmegyénkben - újra frissítve

Idén már tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Házasság hetét Magyarországon, a keresztény egyházak és civil szervezetek közösen. Egyházmegyénkben több helyszínen is programokkal várták a házaspárokat és a házasságra készülőket.

gyűrűk

Felsőzsolcán idén is örömmel kapcsolódtak be a házasság értéket védő kezdeményezésbe: "A vasárnapi Szent Liturgián hálát adtunk a házasságban élőkért, a közös életre készülőkért. Az igehirdetésben és a könyörgésekben is a megerősítést hangsúlyoztuk. Isten oltotta belénk a szerelem és szeretet vágyát és a valakihez tartozás igényét   "nem jó az embernek egyedül lennie.."Törekedjünk arra, hogy a hétköznapokban is az első igen szellemében éljük meg közös életünket. Istennek tetsző tartalommal töltsük meg. Fontos a felelősségteljes döntés a párunk mellett mindennap.

Az özvegyek és a már egyedül élők számára is Isten üzenetét tolmácsoltuk, amiben nekünk is feladatunk van.Érezzék a nagyobb család szeretetét is. A templomunkba járó házaspárokat megajándékoztuk a Family c. újság külön számával is, amelyet a kiadó a Házasság hete alkalmából adott ki."

jobbról:Gulybán Tibor

"Nemcsak templomi közösségünkben, hanem a történelmi egyházak képviselőivel, Deli Lajos plébános úrral és Alexa Gábor nagytiszteletű úrral, és a Felsőzsolcai Nagycsaládos Egyesülettel ünnepeltünk a Házasság hetét a Bárczay kastély külön termében. Bibliai üzenetekkel, személyes tanúságtétellel, emberi hozzáállással erősítettük a házasságunkat. E szentségben és szövetségkötésben Isten áldását kaptuk , kértük és közvetítettük. A jubiláló házaspárok emléklapot kaptak és minden jelenlévő házaspár virágot és a már említett újság külön számát kapta ajándékba." (Gulybán Tibor, parókus)

csoportkép

Edelényben több éve már kapcsolódik be a rendezvénysorozatba. Ebben az esztendőben február 11-én, a város művelődési központjában a „Színes fátyol” című filmet nézték meg. Az alkotás a házassággal kapcsolatban nagyon sok kérdést felvet. A napot egy rövid beszélgetéssel zárták, ami inkább csak ízelítő volt, mint a témák mély megbeszélése.

a vacsorán

Másnap egy gyertyafényes vacsora adott keretet annak, hogy a Krisztusban megkötött házasságról beszélgessenek. Köszönjük Kovács Lajos atyának és feleségének az estet meghatározó jó hangulatú előadást, s az építő gondolatokat. A programok között szerepelt még az özvegyekkel való beszélgetés, de a hetet, immár hagyományosan, a vasárnapi Szent Liturgia, s annak végeztével a házaspárok megáldása zárta. Nagy öröm, hogy idősek és fiatalabbak nagy bizalommal járulnak az Úrhoz, s hálából és a holnap reményében kérik újból, a sokunk számára megható áldást.áldás

A Házasság hete országos programsorozat keretében Szerencsen a Rákóczi- vár Lovagtermében február 12-én Csejoszki Szabolcs görögkatolikus parókus tartott előadást. Az atya beszédében kiemelte a ikonok fontosságát, amelyek örök érvényű üzenetet hordoznak magukkal. Arra szeretnék rámutatni ezeken a példákon keresztül, hogy hogyan tudjuk a házas életformát jól képviselni, középpontba állítva azokat, akik tevékenyen próbálnak tenni azért, hogy házasságuk harmóniában teljen- mondta a parókus. A rendezvény végén a parókus megáldotta a házaspárokat.  (Forrás:  Globo Tv, további képek ITT)

Csajoszki atya

 

Házasság hete Sajószentpéteren és Mucsonyban - Szepesi Szilárdné írása:

A Sajószentpéteri és a Mucsonyi Görögkatolikus Parókia szoros lelki kapcsolatban áll egymással hiszen 1972-ig, a Sajószentpéteri Parókia önállósodásáig, a mindenkori mucsonyi parókus és segédlelkész látták el a sajószentpéteri híveket. Sajószentpéteren a mai napig is nagyon sok Mucsonyból elszármazott görögkatolikus család él, akik aktívan bekapcsolódnak a parókia életébe. Ennek  a szoros kapcsolatnak a kifejeződése volt az idei esztendőben az is, hogy Jármi Zoltán és Szepesi Szilárd parókus atyák vezetésével a két parókia közösen kapcsolódott be a Házasság hetének rendezvény sorozatába. 2020. február 9-én délután húsz házaspár kerekedett fel Sajószentpéterről és Mucsonyból, hogy Miskolcon, a Kálvária dombon, egy közös imádsággal indítsák el a Házasság Hetét.

csoportkép

Talán ránk is fért már a Nagyböjtre készülve, hogy egy kicsit többet foglalkozzunk házasságunkkal, merjünk tanúságot tenni, tanácsot kérni, ha kell másokat biztatni. A két parókus, Zoltán és Szilárd atya vezetésével gondolkodhattunk együtt az értékekről,  ezen belül is a házasság értékeiről. Ők segítettek bennünket abban, hogy átgondoljuk; hogyan is tudunk vigyázni törékeny kincsünkre, a családra.

a múzeumban

A Kálvária dombon elmondott imádság és a parókus atyák elmélkedései után alkalmunk adódott arra is, hogy egy tárlatot nézzünk meg közösen a Hermann Ottó Múzeumban, majd egy jóízű vacsora elfogyasztása közben beszélgessünk arról, hogyan tudunk új esélyt adni egymásnak családi kapcsolatainkban.

Erősítsenek bennünket a közösen elmondott imádság szavai, hogy a kísértéseket legyőzve minden nap hűségben, megbecsüléssel tudjuk szeretni egymást úgy, ahogyan azt házasságunk kezdetén ígértük életünk társának.

A LINKRE kattintva a Görögkatolikus Médiaközpont összeállítását tekinthetik meg. A kisfilm azért különleges, mert benne olyan fiatal párokat ismerhetünk meg, akik a házasság és az egyházi rend szentségét egyaránt megélik. Az összeállítás második felében látható (8:58-tól) a Balogh Győző atyával és feleségével készült interjú. Győző atya jelenleg rakacai parókusként szolgál egyházmegyénkben. 

Címkék