Házasság hete egyházmegyénkben

A Házasság hetének programsorozatába egyházmegyénk több helyszínen is bekapcsolódott.

Házasság hete logo

ENCS

2018.02.11.-től 18-ig a házasság hetét tartottuk.

A kezdő és befejező liturgián kívül minden napvolt lehetőség bekapcsolódni a házaspároknak, hogy részt vegyenek a szertartásainkon,  előadásainkon. Minden alkalommal bölcs jó tanácsokkal látott el minket, Pacsai János esperes úr. Többek között volt szó kommunikáció-megbecsülés - szeretet, hogy csak egy párat említsek. Szertartásokon kívül, lazítás képen volt gyakorlati foglalkozás és teázás. Kellemesen érezte magát mindenki. A résztvevők elfogyasztották a finom pizzát és teát, egy kellemes beszélgetés keretében.

Köszönjük, akik csatlakoztak hozzánk, bármelyik napon. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy más szemmel látjuk házasságunkat. Bízom benne, hogy elmesélik élményeiket másoknak is, jövőre még többen tartsák fontosnak, a részvételt.

előadás közben

SZERENCS:
A házasság hetét Szerencsen már negyedik alkalommal hirdettük meg. A programok népszerűek, évről-évre többen jelennek meg a rendezvényeinken. 

Programsorozatunk  filmvetítéssel kezdődött; a Fogadom című film közös megtekintése gondolatébresztőként szolgált az esti beszélgetéshez. Február 15-én estére estére városunk 50 éve házasságot kötött párjait különös tisztelettel hívtuk összejövetelünkre. Célunk az volt,  hogy velük együtt adjunk hálát az elmúlt évtizedekért, és hogy az Ő példájukból meríthessünk, gazdagodhassunk saját házasságunkban. Szép számmal érkeztek a kevesebb ideje házasságban élők is, hogy Szabó Tamás Nyíregyháza-örökösföldi parókus atya gondolatait meghallgassák. Tamás atya nagyon élményszerű, dinamikus előadásának címe:  "Örökkön Örökké". A rendezvényen  Koncz Ferenc polgármester úr is köszöntötte a megjelenteket és méltatta a rendezvényt. Az előadás végén Szabó Tamás atyával és Balázs Pál nagytiszteletű úrral közösen áldottuk meg a házaspárokat, valamit jelképesen virággal és a Family magazin különszámával ajándékoztuk meg őket. A rendezvény jó hangulatú beszélgetéssel zárult.

Csejoszki Szabolcs

Áldás

További képek

SAJÓSZENTPÉTER

„Dicsérlek, Uram, amiért nekem adtad kedvesemet,

lelkem helyett lelkemet, okos kertészemet”  (Lackfi János: Zsoltáros)

Ebben az esztendőben február 11-18. között került megrendezésre országosan a Házasság hete c. rendezvénysorozat. A vezérgondolat: Éltető sodrásban....... jelképezi a házasság dinamizmusát. Ebben kifejeződik az, hogy a házasság egy aktivitás, amelyben ismét és ismét szükségünk van egymás értékeinek felismerésére, és az Istennel való közös életre. Lackfi János csodálatosan fogalmaz a zsoltáros c. művében. A társunk valóban okos kertészünk, aki segít nekünk igazán értékes gyümölcshozó fává válni.

A Szent Liturgiát ezen a vasárnapon a házaspárokért és az arra készülőkért is felajánlottuk. a Szertartás végén, áldó imádságot mondtunk, könyörgéseket végeztünk és ajándékokat adtunk át a jelenlévő házaspároknak és azoknak akiknek férjük, feleségük különböző okok miatt nem lehetett jelen.

Mindenki kapott egy névre szóló emléklapot, egy szép, igényes kivitelezésben Lackfi János által írt Zsoltáros  című verset, egy szentelt gyertyát, rajta a házasság hete logója és a Joákim és Anna ikon. Az áldó ima és a Zsoltáros című csodálatos vers, az imádsággal meggyújtott gyertya és ajándékok újra és újra emlékeztetnek bennünket, mennyire értékesek vagyunk egymás számára.

Jármi Zoltán

szentelt gyertya, Zsoltáros című vers és imádság

További képek

SÁTORALJAÚJHELY

Házasság hete programjait a Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjainak szervezték.

Sátoraljaújhelyben a Georgikonban három – tanúságtételnek is beillő – előadást hallhattunk a Házasság Hete programsorozat keretében.

Az iskola vezetősége úgy gondolta, hogy a mai fiatalok számára, akik még a családalapítás előtt állnak, nagyon fontos hogy halljanak a házasság jelentőségéről, értékeiről és nehézségeiről. Ezzel a szándékkal három előadót kértek fel arra, hogy a családi életre készülő gyerekeknek előadást tartsanak. Dr. Berzéky József szülőész-nőgyógyász szakorvos több évtizedes tapasztalatai alapján számolt be élményekről és buktatókról, melyekkel a házasságban élők találkozhatnak. A keddi napon Jászter Beáta, az Európa Rádió riportere, háromgyermekes családanya tartott előadást, mely a férjjel és gyermekekkel való kapcsolat örömeit, problémáit és megoldási lehetőségeit ecsetelte. A harmadik előadó Dr. Hegedűs Jolán gyermekorvos volt, aki szintén három gyermeket nevelt föl és munkája gyakorlása közben igen sok család életébe belelát. Ahogy elmondta, feladata nemcsak a test gyógyítása, hiszen a lélekkel való foglalkozás is munkájához tartozik.

Mindhárom előadást érdeklődve hallgatták a gyermekek, hiszen bizonyára megértették, hogy az elhangzott gondolatok, tanácsok még jól jöhetnek. Köszönjük előadóink készséges segítségét és tanúságtételüket, hiszen nemcsak szakmájukat gyakorolják, hanem a vallásos életben is példamutatóan vesznek részt.

Molnár Attila

Az előadó a közönséget szólítja meg

További képek

MÁLYI

A házasság hete programhoz a Mályi Görögkatolkius Szervezőlelkészség is csatlakozott. Február 11-én a házaspárokért és a házasság előtt állókért imádkoztunk a Szent Liturgia keretében.

Február 12-én kötetlen beszélgetésre gyűltünk össze a házasokkal a parókia épületében, a beszélgetés témája: házasság a Biblia szemével.

Vasárnap, 18-án, a hét zárásakor a Szent Liturgia végén a házaspárok áldásban részesültek.

Koleszár Ákos

Áldás

További képek

FELSŐZSOLCA

Képriport - jubiláló házaspárok köszöntése

Címkék