Hálaadás Edelényben

Az edelényi görögkatolikus templomon komoly felújítások zajlottak. A munkák befejeztével hálaadó Szent Liturgiát tartottak november 24-én.

a liturgia elején

A város görögkatolikus templomán, a Vidékfejlesztési Program keretében, jelentős felújítási munkákat végeztek. A nyílászárók cseréi mellett tetőszigetelést, s új héjazatot is kapott az épületegyüttes.

A hálaadó Szent Liturgiát Orosz Atanáz püspök végezte november 24-én. Homíliájában a napi apostoli szakasz alapján buzdította a jelenlévőket, hogy legyenek az Úr szent templomává: Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok, amelynek maga Krisztus Jézus a szegletköve. Benne kapcsolódik egybe az egész épület, s emelkedik az Úr szent templomává. Benne épültök egybe ti is a Lélek által Isten hajlékává.” (Ef 2,20-22)

Atanáz püspök

Majd a főpásztor Szent Péter apostol első levele nyomán tanított: „Őhozzá járultatok, az élő kőhöz, amelyet – bár az emberek elvetettek – Isten kiválasztott és megbecsült, és magatok is, mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel Jézus Krisztus által.” (1Pt 2,4-5)

a templom

A szertartás végén Marincsák László parókus mondott köszönetet a templom tervezőjének, Török Ferenc építésznek, hogy a mostani munkálatokat is segítette (az edelényi templom Török Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas építész tervei alapján készült 1983-ban), valamint köszönő szavakat intézett mindazok felé, akik bármi módon előmozdították a felújítást.

FÉNYKÉPEK

Címkék