Görögkatolikus farsangi bált rendeztek Nyíregyházán

A találkozás ünnepét lezáró és a tékozló fiú vasárnapjára előkészülő szombati vecsernye a metropóliai bál nyitóimádságaként is szolgált a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban 2020. február 8-án. A hagyományos görögkatolikus farsangi mulatságon közel kétezer ember örülhetett együtt, egymásnak és az Atya gondoskodó szeretetének a Continentál Arénában.

Bál

Az alkonyati istentiszteletet dr. Papp Tibor atya, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke vezette, de együtt imádkozott a bálra készülőkkel a görögkatolikus metropólia három főpásztora, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is.

hierrarchák

A böjti időszak felé haladva az egyház tanító célzattal történeteket, bibliai szereplőket állít vasárnapról vasárnapra a hívek elé; a soron következőhöz, a tékozló fiú történetéhez kapcsolódva elmélkedett Kocsis Fülöp érsek atya a vecsernyén, kiemelve a példabeszédből a másik, az idősebb testvért, akinek az élethelyzetéhez a legközelebb érezhetjük magunkat a bál napján, „most, amikor az Isten gyermekeiként örömteli együttlétre készülünk. Ő az, aki az irgalmas Atya közelében otthon van. Mégis panaszkodik, hogy egy gödölyét sem kapott barátaival való mulatozásra" – mondta a metropolita.

„Mi, akik az Atyához tartozó vigadozásra készülünk, gondolunk-e arra, akitől ezt a gödölyényi örömöt kaptuk? Gondolunk-e az Atyára, aki irgalmas szívvel fogadta vissza a tékozló testvért. Tudok-e úgy örülni neki, hogy egy pillanatra sem felejtem: ez az öröm ajándék?” – tette fel a kérdést az atya, hiszen „minden öröm az Isten ingyenes ajándéka. Nem kell végigjárnunk a tékozló fiú szörnyűséges útját, hogy tudjuk: szeret az Atya”.

gyerekek

Az alkonyati szertartás után a Continental Arénában találkoztak újra a bálozók, akik minden generációban képviseltették magukat a legkisebbektől (számukra gyereksarkot rendeztek be a szervezők foglalkoztatókkal és felügyelettel) az idősebb korosztályig.

hierrarchák

A minden évben megrendezett farsangi összejövetel a három hierarcha köszöntésével kezdődött; mindhármuk nevében Ábel püspök házigazdaként nyitotta meg a bált egy rövid imádság kíséretében, majd egy látványos biciklis bemutatóval indult az est: a Szent György Görögkatolikus Általános Iskolában 2019 szeptemberében megalakult Kisvárdai Művészkerékpár Egyesület tagjai, az intézmény diákjai és edzőjük zenére végzett gyakorlatait csodálhatták meg a vendégek.

kerékpárosok

Az elmaradhatatlan nyitótáncot a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium hófehér ruhába és frakkba öltözött végzősei táncolták el.

nyitótánc

A gazdag műfaji kínálatban helyet kapott a társastánc: a Nyíregyházi Táncklub táncosai Kalapos Tamás vezetésével, akik fellépésük után több száz fős társaságnak tanítottak be egy néhány perces közös formációt; valamint Orosz György humorista, aki az est sztárvendégeként fakasztotta mosolyra a hallgatóságot.

Orosz György

A közel kétezer ember előtt Z. Pintye Zsolt, az est speakere ismerősként állt az Aréna színpadán, hiszen évek óta házigazdája már ennek a rendezvénynek.

Z Pintye Zsolt

Ugyanilyen otthonosan töltötte meg a táncparkettet táncoló kedvű bálozókkal a Szívtiproll zenekar hajnali háromig.

Szívtiproll

Az előtérben a Snappy Photobox segítségével örökíthették meg az emlékezetes pillanatokat a vendégek, s vihették magukkal a farsangi időszakra is érvényes izajási gondolatot: „ujjongó örömmel örülök az Úrban.”

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra, Nyíregyházi Egyházmegye

Címkék