Fogyatékkal élő sportolók-példát vehetünk róluk!

Bevezető: Az I. „Nyitott” Görögkatolikus Úszóverseny kapcsán már többször lehetett olvasni, hogy a megmérettetést a Magyar Speciális Olimpia Szervezet is támogatja. Hogy ennek mi is a jelentősége arról most írunk és hozzá egy videót is csatolunk.

Úszóverseny logó

A Magyar Speciális Olimpia a legnagyobb, értelmi fogyatékossággal élő sportolók sportszervezete. Több mint 2000 sportolót és több száz önkéntest képvisel. 1989 óta tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmileg sérült, továbbá a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját. A területi versenyektől a téli és nyári sportok világjátékaira való felkészülésig számos egyéb rendezvényt bonyolítanak le.

tanító és kisgyermek

Ezért külön öröm a Metropólia számára, hogy e nagy múltú szervezet támogatását élvezi az I. „Nyitott” Görögkatolikus Úszóverseny.

A Szegedi Tudományegyetem egyik tanulmánya szerint: a „fogyatékkal élő embertársaink számára a sport és a rekreáció több okból adódóan is kiemelkedő jelentőséggel bír. Azok számára, akiknek valamelyik szervük károsodása miatt a mozgástere beszűkült, mozgásuk korlátozottá vált, a fizikum fejlesztése az önállóság alapját jelentheti. Rendszeres fizikai igénybevétellel megelőzhető számos inaktivitásból fakadó elváltozás, a ma már népbetegségnek számító elhízás, és az elhízással együttjáró olyan további szövődmények, mint például az ízületi bántalmak, vagy a magas vérnyomás és a cukorbetegség.”


Hogy a fogyatékkal élők számára az örömszerzésnek milyen fontos forrása a sport, arról győződjön meg mindenki a Magyar Speciális Olimpia tavaly, Sopronban megrendezett úszóversenyéről készült összeállításból.

A versenyek sajtótájékoztatóján dr Jády György, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség sportigazgatója örömének adott hangot, amiért a sportesemények a fogyatékkal élő versenyzők számára is nyitottak, valamint Wiesnerné Oravecz Éva, a Magyar Speciális Olimpia úszószakág vezetője, elnökségi tagja  a válogatott játékosairól beszélt. A riportot Grunda János készítette a Szent István Rádió Útitárs című műsorába. A hangfelvételek a csatolmányban találhatók.

 

Csatolmány