Emlékzarándoklat Máriapócsra

A Hajdúdorogról Máriapócsra tartó gyalogos emlékzarándoklaton a megyaszói lakásotthonosok is részt vettek február 7-én.

kegytemplom

Polyák Péterné tisztelendő asszony kísérte végig a zarándokúton a lakásotthonos gyerekeket.

"2009. február 7-én 47 km-es zarándokútjára indult el a Szűz Mária-kegykép a máriapócsi bazilika felújítása miatt. A papság és a hívek sokasága vállukon hordozva vitték gyalogosan felbecsülhetetlen értékünket Hajdúdorog városába, a püspöki székhelyre.2009. szeptember 5-én a Kegykép hazatért. Azóta minden évben február 7-én és szeptember 5-én gyalogos emlékzarándoklat indul Hajdúdorogról-Máriapócsra.

Reggel fél 5-kor zarándok ájtatosságot tartanak Hajdúdorogon, a Bazilikában, majd elindulnak Újfehértó-Nagykálló-Kállósemjén-Pócspetri útvonalon. Ivancsó Sándor parókus atya és Barna Tibor szívügyüknek tartják, minden évben újra megszervezi az emlékzarándoklatot.

zarándoklat

2022. február 7-én a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény Megyaszói Lakásotthonokból  öt gyerekkel bekapcsolódtunk a zarándoklatba. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a húsz kilométer megtétele után is milyen frissen, tempósan haladtak elől a hajnali indulók. Célunk, minél több gyerekkel megismertetni a zarándoklás szépségét, ezért minden évben más-más gyermekeket vonunk be. Nagy öröm, mikor megállhatunk pár percre a hívek által állított kereszt előtt. Elénekeljük háromszor „A te kereszted előtt leborulunk, Uralkodó, és a te szent föltámadásodat dicsőítjük.” Ez idő alatt a lemaradtak is behozhatják hátrányukat.

A zarándoklat nem csak gyaloglás! Felajánlhatjuk fáradozásainkat valamiért, valakiért. Egy kántor Mária-énekeket kezd, soronként előmondja mikrofonba, így aki szeretné, vele együtt énekelhet. Rózsafüzér imádságot is hasonlóképpen végeztük. Nehezebb lett az út, mikor letértünk az aszfaltról a földútra, ami fagyos, sáros, vizes volt. Itt csúszkálva, egyensúlyozva haladtunk. Mindig van egy kis meglepetés is. Kállósemjénben egy kedves idős házaspár süteménnyel, teával, kávéval kedveskedett a zarándokoknak. Ők minden évben bekapcsolódnak, jönnek velünk, hol gyalog, hol autóval kísérnek. Csomagot is készítettek gyerekeinknek, rengeteg finom házi sütésű süteményből. Pócspetri előtt a földút végén igazi felfrissülés várt bennünket. Nagyon finom meleg gyümölcs és menta tea várt bennünket. Igazi terülj-terülj asztalkám fogadott! Zsíros kenyér lila hagymával, lekváros kenyér, sós és édes sütemények. Innen már csak négy kilométer az út! Sárosan, csatakosan ez a szakasz a leghosszabb. Már látjuk a hívogató templomtornyokat. Kocsival öt perc lenne az út, nekünk egy órányi gyaloglás. Már mindenkinek fáj minden porcikája, de hívogat és biztat a közelség. Nagyon felemelő érzés beérni a templomtérre.

Szent Liturgiát végez Ivancsó Sándor atya fáradhatatlanul szolgálva, mi leroskadva ülünk sajgó lábainkra gondolva, hálatelt szívvel bekapcsolódva Isten dicsőítésébe.

Köszönjük Mária, hogy idén is el eljuthattunk hozzád!

Dicsőség Jézus Krisztusnak!"

Szöveg és fotók: Polyák Péterné

Címkék