Egy lépéssel közelebb

Ha gyalog indulnánk el Betlehembe a Miskolci Egyházmegyéből, akkor napi 15 óra gyaloglássál 40 nap alatt érkeznénk meg. Megtennénk 3.000 km-t, áthaladnánk 6 országon. Talán senki sem merne erre a hosszú útra vállalkozni, de mégsem mondhatunk le arról, hogy lépésről lépésre közelebb kerüljünk Betlehemhez. Ha fizikailag nem is, de lelki értelemben mindenféleképpen.

térkép (Magyarországtól Izraelig)

A lelki készületben segíthet bennünket az adventi koszorúk közös elkészítése is. Az egymásra való odafigyelés, az önzetlen segítségnyújtás, a viszonzást nem váró lemondás, mind-mind olyan erények, amelyeket gyakoroltunk közben. S talán az utunk további napjain sem fogunk megfeledkezni ezekről az erényekről, melyeket magunkkal vihetünk a Betlehemi jászol elé.

A készületben segíthetnek bennünket a karácsonyt megelőző bűnbánati időszak szertartásai, melynek utrenyéjében már felhangzanak a katavászia éneke. „Ki a békesség Istene /és az irgalmasság Atyja vagy,/ leküldted nekünk a nagy szövetség békeosztó angyalát, /ki által az istenismeret világosságára megtaníttatunk. /Azért éjjel virrasztva/ dicsőítünk téged, Emberszerető!”

Minden nap megéljük, hogy rohan az idő. Az év végéhez közeledve talán még inkább átérezzük ezt. Ám a munkahelyi teendők mellett is igyekeznünk kell, hogy minél több minőségi időt tudjunk eltölteni a ránk bízottak körében.

A sokfelé való megfelelés veszélye most is fenn áll.  Az advent, az ünnepi várakozás üres tétlenséggé változhat az életünkben, és észrevehetjük, hogy semmit sem tettünk azért, hogy ne szaladjunk el az ünnep lényege mellett. 

Milyen jó lenne, ha naponta nem is sikerül, de legalább hetente találnánk egy-egy alkalmat, amikor nyugodtan beszélgetve leülhetnénk az adventi koszorúk mellé, hogy a nagy rohanás közepette időt adva önmagunknak és másoknak, könnyebben megszülethessen lelkünkben az Üdvözítő.

Karácsony előtti készülődés Ózdon: KÉPRIPORT

Gyertyagyújtás Hernádvécsén:

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény Hernádvécsei lakásotthonaiban megkezdődtek a karácsonyi előkészületek. Kreatív foglalkozás keretében készült el a lakásotthonokban illetve a központban elhelyezett adventi koszorú.

Lelki vezetőjük, Béla atya közreműködésével vasárnap ünnepélyes keretek között került sor az első gyertya meggyújtására. Az imafal előtt kérték a Szűz Mária és védőszentjeink közbenjárását és segítségét, hogy a karácsonyig hátralévő időben felnőttek és gyerekek egymást tisztelve, szeretetben, békességben, minél több közös együttléttel és programmal készülhessenek Jézus születésének ünnepére.

gyertyagyújtás az imafal előtt

Címkék