Családi program főzőversennyel Ózdon

Harmadik alkalommal rendezte meg a közösség a parókiai főzőversenyt, éppen gyermeknapon, az apostolfejedelmek böjtje előtt.

Üstben főző ember

Juhász Endre, világi elnök írása az eseményről:

A pandémia miatti szigorítások enyhítése után, és az Apostolfejedelmek böjtjének kezdete között nem sok lehetőség, igazából csak egyetlen hétvége volt, hogy egy zajosabb parókiai eseményt megszervezzünk.

anya és fia

Parókiánk életében a megszokott közösségi eseményekről hosszú hónapokon keresztül le kellett mondanunk, és korosztálytól függetlenül mindenki várta a jó időt, és a feloldó rendelkezéseket, hogy valóban szabadon, kötetlenül tudjunk eltölteni együtt egy napot.

Erre lehetőséget a harmadik alkalommal megrendezett Parókiai főzőverseny teremtett Ózdon. Az egész napos program sok családot megmozgatott, hiszen nyolc bográcsban készült el az az ebéd, amelynek elfogyasztására minden templomban jelenlévőt invitáltunk.

a templomban

A reggeltől folyó munka újból lehetőséget teremtett arra, hogy viccelődjünk, hogy egy jót beszélgessünk, ellessük a bográcsozáshoz kötődő családi fortélyokat. Verseny volt, de a győzni akarás mellett számtalanszor észrevehettük az önzetlen, segítő odafigyelést, amely során kisegítették egymást a csapatok.

cigányprímás

Az ebéd közben az idén már 86 éves cigányprímás húzta el mindenkinek a nótáját, „megidézve” akár elhunyt hozzátartozóink kedvenc dallamait, vagy talán visszaidézve sok jelenlévőnek a fiatalságát.

hintázó gyerekek

A gyereknapozó hittanosaink csodálkozva hallgatták azokat a nótákat, amelyeket népi hagyományaink sok-sok nemzedéken keresztül megőriztek, ám mára már  kikopóban vannak, azonban mégis ezen a délután összekötötték a sokféle dorogi, nyírségi, csengeri,  felvidéki gyökerekkel rendelkező tagjait parókiánknak.

Fotók: Palotai István (még több fénykép az Ózdi Görögkatolikus Parókia közösségi oldalán)
 

Címkék