Család, mint erőforrás – nyilvános hitéleti vitaest

Nyilvános hitéleti vitaestet tartottak a miskolci Szakkollégiumban

a vitaest résztvevői

Ladányi Réka beszámolója:

2022. április 12-én nyilvános hitéleti vitaestet szerveztünk a miskolci Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium hallgatói számára. A párkapcsolat, gyermekvállalás, gyermeknevelés témájával kapcsolatos vitaestek mindig aktuálisnak tekinthetők, hiszen a generációk örök körforgásában az egyik legbiztosabbnak vélt tényező a család. A család az összetartás és erőmerítés eszközeként került vitaestünk középpontjába. A vitaest ehhez kapcsolódóan „A család, mint erőforrás” címet kapta.

Vendégelőadónk Csorba Mónika volt, aki egy kétdiplomás, házas, kétgyermekes édesanya, és mindemellett a roma szakkollégium tanulmányi vezetője. Számára a családdal töltött idő lelki fitnesz, örökös kihívás, aggódás, öröm, ami edzésben tartja, és ez által energikusabbá teszi a mindennapokban.

Örömmel fogadta felkérésünket, a vitaest témáját mindennapjainkban fontosnak és aktuálisnak tartotta. Elsőként a családi kapcsolatok és az azokban bekövetkezett interakciók jelentésének, erőforrás vagy erőforrás-megvonás hatásai kerültek előtérbe. Erőforrásként tekintettünk arra a családra, amelyben a családtagok nemcsak egymás és saját maguk boldogságáért, hanem egymás és saját maguk boldogulásáért is felelősek. Mind a párkapcsolat, a szülő–gyermek kapcsolat vagy a rokoni kötelékek kialakulása és működése jelentősen befolyásolja a testi-lelki jóllétet, de komoly hatást gyakorol az élet egyéb területein betöltött szerepekre, nem utolsósorban a munkaerő-piaci részvételre is. Erre az egyik legtökéletesebb példát kaptuk, hogy a gyerekek egy anyát kreatívvá, szinte már szuperhőssé tudnak tenni, értük válnak logisztikussá, szakáccsá, takarítóvá, tanítóvá, pszichológussá, és szereznek mérnöki képességeket is, amit a munkában tovább lehet kamatoztatni.

Ezt követően a társas és a családon belüli támogatáshoz hasonlóan beszélgettünk olyan közösségi támogatásokról, amelyek esetén különböző közösségek, például munkahelyi, vallási, egyesületi közösségek játszanak meghatározó szerepet az egyéni fejlődésben előrehaladásban. A család nem csak férjet és gyerekeket jelent, család lehet a barátok és egy jó munkahely is, vagy egy kollégiumi közösség is, ahol fel lehet töltődni, energiát gyűjteni, és biztatást kapni. A vitaest végig interaktív volt, a kérdések és tapasztalatok megosztása egymással felemelő érzéssel töltött el mindenkit. A hallgatók érdekes és tanulságos tapasztalatokat, és tudást szereztek, amelyet életük során tudnak majd a jövőben alkalmazni.

Végül de nem utolsó sorban „A család erőforrás és olyan közösség, ahol az ember megtanulhat boldog lenni” – Erdő Péter bíboros szavaival zártuk vitaestünket mely megfogalmazza a vitaest legfőbb üzenetét. A program tanulságos, érdekes és mindenekelőtt hasznosnak bizonyult a szakkollégisták számára.

A program az NTP-SZKOLL-21-0003 azonosítószámú projektkeretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Fotó: RTGSZ

Címkék