Colloquium Clementinum III nemzetközi konferencia

Colloquium Clementinum III néven háromnapos nemzetközi patrisztikus konferencia kezdődött a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán április 20-án.

a konferencia

Az eseményt dr. Gyurkovics Miklós tudományos rektorhelyettes ünnepi beszéde nyitotta. Rektorhelyettes atya kiemelte, hogy a tanácskozást az alamóci Palacký Egyetem Szent Cirill és Metód Hittudományi Karával szoros együttműködésben szervezték meg, kiemelve Veronika Černušková professzor asszony szerepét az előkészületekben. A közös munka eredményeként a Colloquium Clementinum-konferenciasorozat mára az Alexandriai Szent Kelemen munkásságával kapcsolatos kutatások vezető nemzetközi fórumává nőtte ki magát. Jól tükrözi ezt, hogy jelen konferencián összesen tíz ország, tizenöt egyetemének huszonegy kutatója vesz részt. 

Gyurkovics

Rafał Zarzeczny SJ, a Szent Atanáz Főiskola a Pápai Keleti Intézettel való kapcsolattartásának delegátusa méltatta a konferenciasorozat eredményeként kialakult szoros nemzetközi együttműködést, amely mára kontinenseket fog át, Argentínától Ausztráliáig, Olaszországtól Dániáig kötve össze kiemelkedő kutatókat. Rámutatott arra, hogy a múlt kutatásának kettős feladata a már megszerzett tudás gyarapítása, és annak megmutatása, hogy a vizsgált kérdéskörök miért relevánsak saját kora számára. Mindez komoly erkölcsi tartást is követel a kutatóktól, akiknek harag és részrehajlás nélkül kell tanulmányozniuk a múlt világát, a lehető legteljesebb tényszerűségre törekedve.

a konferencián

A háromnapos konferencia témája Alexandriai Kelemen Paedagogus-ának a kutatása. A konferencián bemutatott kutatási eredmények nemzetközi tudományos fórumokon és a főiskola idegen nyelvű tudományos folyóiratában az Eastern Theological Journalban kerülnek publikálásra.

Forrás: szentatanaz.hu