Az IVT-ről hazaérve ...

Dátum
Hely
Miskolc, Misszós Iroda

A világtalálkozó két résztvevője tart "élménybeszámolót" február 4-én, az alkonyati istentisztelet után a Missziós Irodában.

plakát

A Miskolci Egyházmegyét ketten képviselték a Panamában megrendezett Ifjúsági Világtalálkozón.

Jobbról Rita, balról Luca

Nagy Luca: "A panamai ifjúsági világtalálkozóval kapcsolatban három szó jut elsőre eszembe: hit, közösség, lendület.

A buszunk még épp befordult a fogadó egyházközségünk templomához, máris láttuk azt a tömeget, akik csak minket vártak akkor és nagyon rég óta készültek fogadásunkra. A környék egyszerűségről, szegénységről árulkodott; mégis ahogy találkoztunk vendéglátóinkkal, arcuk sugárzott a boldogságtól, lelkükben talán a világ leggazdagabbjai közé tartoztak. Befogadtak minket házaikba, lakásaikba, amikben nem volt meleg víz, mikró, de annál inkább volt ott szentkép, szobor, feszület és szeretet. Az imádság központi szerepet töltött be. Kicsik és nagyok együtt énekeltek a templomban, türelemmel, fegyelemmel és figyelemmel hallgatták a magyar illetve román nyelven folytatott püspöki katekézist. Együtt imádkozott mindenki. A közös hitnek köszönhetően kultúrák értek össze ebben a kicsi egyházközségben is.  

csoportkép

Több százezer fiatal együtt a világ minden tájáról egy időben, egy helyen. Ha az ember belegondol, szinte hihetetlen, de ugyanakkor teljesen valós. A zarándokok kisebb-nagyobb csapatokban járták a várost, a központi rendezvényeke. Közben karkötők, kabalák cseréje történt és az elmaradhatatlan közös képek. Egymás nemzetének zászlóját fogva, hangosan köszöntve egymást az utcán, a metrón, a buszon, az étteremben, mindenhol. Azt éreztem, hogy erre a pár napra Panamában a világ ifjúsága egy közösséget alkotott, melynek tagjai voltunk mi is.

A programok során a Latin-Amerikai temperamentumosság folyamatosan éreztette magát. Megismertük, hogy a világ másik részén milyen lendültet képviselnek a fiatalok, hogyan élik meg hitüket. Koncerteken vettünk részt, melyek rendszerint szentségimádással zárultak. Fantasztikus volt látni, hogy egyik pillanatban a fiatalok egyszerre hangosak, másik pillanatban pedig egyszerre csendesednek el és tesznek tanúságot katolikus hitükről.

csoporkép

Hálás vagyok, miközben nem csak a több százezres tömegnek voltam része, hanem a kisebb nemzeti csapatnak is. Idővel a magyar csapat is szépen összekovácsolódott; a beszélgetések során megismertük egymást; egymás egyházmegyéit, programjait, törekvéseit. A világ másik végén átélt, nem mindennapi közös élményeknek köszönhetően pedig barátságok születtek köztünk is. Ezek a kapcsolatok segítenek minket itthon is, hogy együtt, közösségben, kultúránknak megfelelő lendülettel tudjuk megélni katolikus hitünket.

Amit a Panamában megtapasztaltunk életre szóló élmény volt mindannyiunk számára, melyet ezúton is köszönünk az MKPK-nak és Egyházmegyénknek."

Trestyánszki Rita az elhangozott katekézisekről írt rövid összefoglalója a Gondolatok menüpontban olvasható.

Mindeközben itthon, Budapesten rendezett Panama-nap is maradandó élményeket tartogatott:

csoportkép

,,Nagyon nagy élmény volt, hogy mi is, akik nem lehettek személyesen ott a világtalálkozón, bekapcsolódhattunk a közös ünneplésbe, imába!
Annyira jó látni, amikor ennyi fiatal egy helyen együtt van, mert közös bennük a hitük!
Szuper nap volt, nagyszerű emberekkel!"
(Péhm Julianna)

A találkozó mottója Izajás próféta könyvéből: ,,ÍME, ITT VAGYOK”. Az Úr  már kimondta ránk az igent, terve van velünk. A mi dolgunk, hogy a bennünk lévő jelképes mécses meggyújtásával, mi is kimondjuk neki azt, hogy IGEN. Az Ő kezébe téve örömeinket, fájdalmainkat, álmainkat, céljainkat. A Panama-napon ezt több mint ezer fiatal megtehette. (...) Elsőéves egyetemistaként, túl az első vizsgaidőszakon, nem volt elvárásom a nappal kapcsolatban, egyszerűen csak ott akartam lenni és hálát adni Jézusnak, hogy átsegített. Mégis, úgy érzem, valami sokkal többet kaptam. A szentségimádás alatt én is feloltottam a mécsesem, és igent mondtam Jézusnak. Legyen velem az Ő akarata szerint! (Jurecz Anna)

,, Számomra most is egy nagy élmény volt ez az ifjúsági rendezvény, jó volt látni, hogy mennyi fiatalt megmozgatott a világtalálkozó. Nagyon élveztem a programokat és a társaságot.’’ (Péhm Sára)

,,Nagyon jó érzés volt e rendezvény résztvevőjének lenni. Örülök, hogy betekintést nyerhettünk abba, hogy milyen egy ifjúsági világtalálkozó. Remek nap volt, remek programokkal és remek emberekkel. Számomra rendkívül nagy élmény volt a Panama nap! (Lénárt Réka)

,,Ismét nagy élmény volt rengeteg fiatallal együtt ünnepelni és látni, hogy tényleg ennyi fiatalt megmozgat ez a program. Nagyon tetszettek a programok, sok gondolatot indított el bennem ez a nap.’’ (Péhm Benjamin)

,,Jó volt kiszakadni a hétköznapokból, és több száz fiatallal együtt találkozni újra Istennel. Az előadások elgondolkodtattak. Ahogy a plakátokon is szólt az: ’itt vagy ok’, értelmet nyert, ugyanis csak az számított, hogy ott vagyunk, a barátainkkal, ismerőseinkkel, Istennel. Nagy élmény volt, és hálás vagyok ezért a napért.’’(Orosz Boglárka) 

 

Címkék