Az Istenszülő Oltalmának ünnepe az óvodában

Az edelényi Oltalom Tagóvodában az Istenszülő oltalma ünnepén minden évben tartanak kis ünnepséget, amelyen Atanáz püspök is részt vesz.

gyermekek, óvónők, Atanáz püspök

Edelényben a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola Oltalom Tagóvodájában október elsején közös ünnepségen kérték az Istenszülő további pártfogását.

Az ünnepnapon a város görögkatolikus templomában tartott Szent Liturgián a nagycsoportos óvodások is részt vesznek. Különleges esemény volt ez idén a kisgyermekek életében, hiszen tavaly erre nem volt lehetőség. Az óvodai ünnepség a liturgia után kezdődött Atanáz püspök jelenlétében, melyre majdnem minden egyházmegyei fenntartású óvodából érkeztek gyermekek és nevelőik. Edelény város vezetői is megtisztelték az eseményt, valamint a már nyugdíjas óvó nénik is.

óvodások

Az Oltalom Óvoda nagycsoportosai az ünnep eredetét bemutató dramatizált jelenettel köszöntötték a vendégeket. Az ünnep kialakulásának hátterében a Krisztusért balgatag Szent András látomása áll. A megrémült emberek összegyűltek a legszentebb Istenszülő konstantinápolyi Blakherna-templomában, ahol öltönyét őrizték, és az egész éjszakát a város megoltalmazásáért imádságban virrasztva töltötték. A szertartás után Szent András meglátta a legszentebb Istenanyát ragyogó fényben tündökölve, ahogyan a királyi ajtó felől közeledett a szentek nagy seregének éneke közepette, majd tovább ment az oltár felé, letérdelt és sokáig imádkozott könnyeket hullatva. Később felállt, fejéről levette fénylő fátylát és szétterítette egészen a templomban lévő emberek fölé. Ezután eltűnt. A csoda híre villámgyorsan elterjedt. Az ellenség visszavonult és a város megmenekült. Így lett a kiterített vállkendő a boldogságos Szűz oltalmának és közbenjárásának jelképe.

Atanáz püspök

„Ez a kendő nem varázseszköz, hanem csak eszköz” - magyarázta a gyermekeknek Atanáz püspök az ünnep eredetét és jelentését. „Az imádság teszi lehetővé, hogy az Istenszülő közbenjárása által az Úr Jézus megsegítse az őt kérőket. Hálát adunk, hogy két év után újra együtt ünnepelhetünk itt, az óvodában, és kérjük a Szűz Anyát, hogy továbbra is oltalmazza, imádságával, közbenjárásával védje meg óvodásainkat és családjukat.” – mondta a főpásztor.

díjátadás

Az ünnep alkalmából meghirdetett rajzpályázat eredményeit Molnár-Gálné Marcinkó Emese, az Oltalom Tagóvoda új vezetője hirdette ki, a megérdemelt jutalmakat pedig Atanáz püspöktől vehették át a gyermekek. A pályamunkák az óvoda aulájában láthatók.

Fényképek

Címkék