Az igazi szőlőtő

Az Anafora Tanborászat üzembe helyezésével zárultak le a tanműhely fejlesztések a sátoraljaújhelyi Georgikon középiskolában.

tanborászat

Sátoraljaújhely déli kapujánál, a Várhegyen, a Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Tangazdaságában kertészeti, szőlészeti és mezőgazdasági gépészeti szakmák alapozása, gyakorlati oktatása folyik évtizedek óta. A 2020/2021-es tanévtől a borászati képzésnek is helyet adnak már.

A felújított tangazdaság épületeit, benne pedig az Anafora Tanborászatot ünnepélyes keretek között október 7-én adták át.

olajkenés

Az épületet és berendezését Orosz Atanáz püspök szentelte meg. Püspök atya a homíliájában legfőképpen Jézus búcsúbeszédének (Jn 15,1-17) szavait állította a figyelem középpontjába. A képes beszéd szavait a szőlő megművelésével és a fiatalok nevelésével állította párhuzamba: „Ifjúságunk a messzire nyúló vágyaival, mint szőlőindákkal sokfelé kapaszkodik”, mi pedig a Legfőbb Szőlőművesnek az irányítását és elveit elfogadjuk, és úgy tartjuk, hogy akik a „metszést”, és a „szőlőtermelésnek” minden mozzanatát befogadják, azok maradnak meg a szőlőtövön, azoknak az Úristen bőséges áldást ad. A búcsúbeszéd felszólítása - ’Maradjatok meg szeretetemben’,- azt a reményt kelti bennünk, hogy „akik a kereszténységben megmaradunk, Isten áldásával bőséges gyümölcsöt hozhatunk” – mondta Atanáz püspök, majd hozzáfűzte: „A szőlő metaforájában az életnedv az a szeretet, amelyet Isten Fia, a Megváltó Jézus előttünk példaként is megélt, és amelyet feladatként is továbbadott mindnyájunk számára. Ezt kéri diáktól és tanártól egyaránt, sőt a Hegyalja minden lakójától, mindazoktól, akik a bőséges gyümölcs érdekében dolgoznak, fáradoznak és összefognak.”

Atanáz püspök

Áldásként tekinthetünk a jó borra is, tette hozzá a főpásztor, melynek előállítását Isten áldása és sok-sok emberi munka kíséri. Ezeknek a munkafolyamatoknak az alapos elsajátításához kaptunk most lehetőséget a tanborászatban. „Az Úr a Bárány menyegzőjéhez is készíttet velünk jó bort, és ránk bízta, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk, jó gyümölcsöt teremjünk és ebből a legjobb bor kerüljön az asztalra.”

Soltész Miklós

„Olyan dologgal gazdagodik az iskola, amely akár évtizedekre, talán még évszázadra is megmarad”, - mondta az ünnepségen Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Elismeréssel szólt az államtitkár az egyházak szakképzésben vállalt szerepéről, hiszen „nem csak tanítani kell, hanem nevelni is, és ehhez egyházaink még egy picit hozzá tudnak adni, és ez pedig nem más, mint a léleknek a segítése." Külön elismeréssel üdvözölte, hogy Sátoraljaújhelyen vállalta a görögkatolikus egyház egy szakképző intézmény működtetését, melyre oly nagy szükség van, és statisztikai adatok tanúsága szerint egyre nagyobb igény is mutatkozik. Reményeink szerint, ez az intézmény hosszú távon lesz képes segíteni a térség fiataljait abban, hogy minél többen majd szakemberként találják meg helyüket a munkaerőpiacon is.

dr hörcsik Richárd

Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj- Zemplén országgyűlési képviselője köszöntőjében kitért arra, hogy „Sátoraljaújhely regionális szerepe elvitathatatlan, és komoly szerepe van Tokaj-Hegyalja vonatkozásában” a szakképzés területén is, amely a térség további fejlődéséhez elégedhetetlen. Említést tett arról is, hogy a városban a bortermelésnek-készítésnek régre nyúló hagyománya van, hiszen itt, az Oremus-dűlőben készült az első aszú bor.

Papp Zoltán

„Egy térség felemelkedésének egyik záloga az iskolák fejlesztése” – mondta Papp Zoltán, a Georgikon igazgatója az ünnepségen. Ez a fejlesztés sem valósulhatott volna meg Magyarország Kormányának támogatása nélkül (EGYH-KCP-16-P-0115). Köszönetét fejezte ki Sátoraljaújhely város támogatásának is; egy pincét ajánlottak föl az iskolai képzés használatára.

A Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban leendő mezőgazdasági gépészek, hegesztők, pékek, cukrászok, szőlészek, borászok szerezhetik meg a munkájukhoz szükséges szakképesítést és technikusi minősítést is.

diákok

A tangazdaság telephelyét a Miskolci Egyházmegye két évvel ezelőtt vásárolta meg, hogy a képzéshez szükséges fejlesztések megvalósulhassanak. Másfél éve kezdődött meg az épületek, műhelyek felújítása, valamint a tanborászat kialakítása. A kertészeti részlegen az oktatótermek és a szociális helyiségek újultak meg kívülről belülről. A beruházásnak köszönhetően a gépműhely épületében a téli időszakra is barátságossá vált a képzési környezet. Itt egy műszaki vizsgabázist is kialakítottak, az üzembe helyezése még folyamatban van. A legnagyobb változáson az a gazdasági épület esett át, amelyből a tanborászatot alakították ki. Egy komplex feldolgozó és tároló helyiség vált belőle. Modern berendezésekkel, gépekkel folyik a feldolgozás, emellett tárolásra alkalmas berendezésekkel is rendelkezik. Az iskola több mint kéthektáros szőlő ültetvényén a próbaszüretet és termés feldolgozásának próbaüzemét már a tanulók bevonásával végezték el. Mintegy nyolcvan tanuló teljesíti szakmai gyakorlatát itt, és a tanév végén majd a vizsgákat is itt teljesíthetik.

Szöveg:Varga-Juhász Bernadett

Fotók: Gombos Levente

Fényképek

Címkék