Az edelényi templom 33 éve

Szeptember 18-án, vasárnap, nagy ünnephez érkezett az Edelényi Görögkatolikus Parókia élete – a Szent Kereszt Felmagasztalásáról nevezett templom felszentelésének 33. évfordulóját ülte az egyházközség.

templomi körmenet

Az ünnep előestéjén Kiss Attila, sajópálfalai parókus atya szavai szolgáltak lelki előkészület gyanánt, aki kihangsúlyozta, hogy a keresztényeknek megérintett szívű embereknek kell lenniük, hiszen a szívből származik minden jó és rossz is, ott történik az ember igazi átalakulása.

papok

Másnap, az ünnepi utrenyét és Szent Liturgiát Atanáz püspök atya vezette, s nagy számban volt jelen a kerület papsága is. Püspök atya szentbeszédében a templomot csordultig töltő hívek elé állította a Szent Keresztet, mint az élet fáját, aminek általunk kell további gyümölcsöket hozni a világban. Életünk sikere nem a gyűjtésben és az érvényesülésért való küzdelemben rejlik, hanem az áldozatos lelkületben, mint ahogy Isten Fia is alázatosan végig járta földi útját, a keresztre ment, önmagát adva az emberekért. A Kereszt az Élő Víz forrása az Istent szeretőknek, akiknek minél inkább arra kell törekedniük, hogy Krisztussal együtt keresztre legyenek ők is szegezve, hogy Krisztus éljen őbennük - idézte Szent Pál szavait a főpásztor. A Szent Liturgia hagyományos módon körmenettel zárult, majd a megterített asztalnál folytatódott az ünneplés.

papok

Hála legyen Istennek azért a kegyelemért melyet oly sok éve áraszt az edelényi hívekre, s egyházmegyénk minden hívőjére, s hála legyen a templomért, melyben szilárd reményeink szerint még sok-sok nemzedék fogja dicsőíteni és áldani Őt.