Átadták a beregszászi görögkatolikus központ kollégiumát

Az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ kollégiumát október 8-án adták át Beregszászon. Az 1916–1997 között élt görögkatolikus papról elnevezett intézmény célja, hogy lelki, szellemi és adminisztratív központként szolgáljon a kárpátaljai magyar görögkatolikusság számára.

zászló

A kollégiumépületet Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára avatta fel, kétnapos kárpátaljai látogatása keretében.

szalagátvágás

Három éve tették le a kollégium alapkövét. „Akkoriban nemcsak a kész épületet láttuk a lelki szemeink előtt, hanem egy jövőképet, amelyben újabb és újabb magyar generációk töltik meg élettel a kollégiumot, akik magyar anyanyelvükön tanulnak, fejlődnek, erősítik a kárpátaljai magyar közösséget” – mondta az ünnepségen a politikus.

épület

A beregszászi görögkatolikus központ méltó emléket állít Ortutay Elemérnek, akinek „hite olyan erős volt, hogy neki köszönhetjük Kárpátalján a görögkatolikus egyház újjászületését” – emelte ki beszédében Potápi Árpád János, aki egyértelmű nemzetpolitikai célkitűzésnek nevezte a görögkatolikus központ támogatását, hiszen minden magyar hitközösség forrása a magyar kultúrának, a tudásnak, a fiatalok biztos jövőjének, az egymás és a nemzet iránti szeretetnek. Méltatta az egyházak kiemelkedő szerepét a magyar kultúra megtartásában. A magyar történelem megpróbáltatásokkal teli időszakait is említve leszögezte: „Mindig figyelemmel kell lennünk, mi az, amire akkor is építkezni tudtunk, amikor nem volt semmi másunk: a hit.”

Az ünnepi eseményen elhangzott: a projekt keretében eddig csak a kollégiumi rész készült el, de a további beruházások is megkezdődtek.

atya

A központban a tervek szerint a helynöki hivatal, a Görögkatolikus Főiskolai Lelkészség, a Bendász István Görögkatolikus Könyvtár és Levéltár, a görögkatolikus múzeum és kiállítótér, valamint a magyar görögkatolikus templom is helyet kap majd.

Az 1400 négyzetméter hasznos alapterületű, négyszintes szakkollégium és szolgálati lakás építése 2018-ban kezdődött el; a munkálatok 2019 végén fejeződtek be.

A jelenleg 35 diák lakhatását biztosító épületben 22 kétágyas szoba van zuhanyzóval, mosdóval; konyhát, étkezőt, mosókonyhát és társalgót is kialakítottak benne.

Forrás és fotók: Magyar Kurír

Címkék