Angyalok kertje

A két kicsiny csereháti parókia, Perecse és Büttös közösségi összefogással igyekszik maradandót alkotni, a parókiákat mindvégig fenntartani.

gyümölcsfák megáldása a templomkertben

Angyalok kertje Büttösön

Idén tavasszal pályázat keretében, a  Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ segítségével nyílt lehetőség gyümölcsöskertek létrehozására. A Kányi Görögkatolikus Parókia büttösi filiájának templomkertjében hoztunk létre egy mintakertet tíz csemetéből.

A csemetéket egyházközségünk tagjai  ünnepélyes keretek között vehették át  Tápiószelén, a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központban, október 28-án. A csemeték beültetésének ideje közel esett Szent Mihály és Gábor főangyalok, valamint az összes mennyei erők ünnepéhez, így kicsiny gyümölcskertünk az Angyalok kertje elnevezést kapta.

plakát

November 6-án a Szent Liturgiát követően került sor a gyümölcsöskert megáldásra, melyben Isten áldását kértük, tudva azt, hogy gyümölcsfák terméséből nem csak mi, hanem remélhetőleg gyermekeink, unokáink is részesülni fognak, „nemzedékről nemzedékre”.

 

Befejeződött a perecsei templom tetőszerkezetének és tornyának felújítása

A Szlovák határ mentén elhelyezkedő kicsiny csereháti falucska maroknyi lakójának és az innen leszármazott görögkatolikus híveknek szívügye a dombtetőn álló - kápolnánál alig nagyobb - görögkatolikus templom. Mi sem bizonyítja ezt jobban. minthogy a tavaly befejezett belső felújítás után sem ültek a babérjaikon, hanem keresték útját-módját, hogy tudnák a templomukat még szebbé, ékesebbé tenni. 

perecsei templomban

Idén a cél nem volt más mint a szó szerint, és képletesen is viharvert tető felújítása. Mivel pályázati lehetőség most nem adódott, így a helyiek maguk próbálták a forrásokat előteremteni, így sikerült a mintegy 3.000.000 összköltség felét összegyűjteni, a másik felét pedig Miskolci Egyházmegye nagylelkűen támogatta.

templomtorony

A munkálatokat sikerrel elvégezték, sőt még a célon is túllőttek, hiszen látva, hogy halad a tető,  egy helyi lakos saját költségén megfinanszírozta a torony befedését. Így a kívül is folyamatosan szépülő templom immár pala helyett új lemezborítást kapott, valamint a templomtornyon található kereszt is aranyos színben pompázik, így kis templomunk nemcsak a falu hanem a környék ékköve is egyben.   Hálásan köszönjük a helyiek erőn felüli munkáját és adományait  valamint az elszármazottak adományait és Miskolci Egyházmegye támogatását.

Varga Csaba

 

Címkék