A Miskolci Egyházmegye vendége volt Azbej Tristan államtitkár

Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában, majd a miskolci Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban tett látogatást Azbej Tristan államtitkár március 21-én.

csoportkép

2019. március 21-én, csütörtökön, rendhagyó osztályfőnöki órán vehettek részt az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola tanulói, ugyanis ellátogatott hozzájuk  Azbej Tristan államtitkár úr, aki 2018 őszétől a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság vezetője.

Azbej Trisztan

Államtitkár úr mesélt a Hungary Helps programról, amely egy 2017-ben indított magyar kormányzati keretprogram, mely Magyarország szerepvállalását és segítségnyújtását szervezi a világ migrációs kibocsátó területein. A Hungary Helps Program három fő beavatkozási területe: azonnali segítségnyújtás, humanitárius programok, építés - újjáépítés. Beszámolt a  nemrégiben tett kongói utazásáról is, ahol Böjte Csaba testvérrel együtt támogatást vittek az ott rászorulóknak.

Kovács Lajos atya bevezető gondolataiban a Kenyérszaporítás történetével hívta fel a tanulók és meghívott vendégek figyelmét arra a fontos törekvésre, amelyet államtitkár úr és munkatársai végeznek: „Isten megáldja erőfeszítéseinket, hiszen amit a legkisebbekkel is teszünk, neki tesszük.”

jobbról Lajos atya

Államtitkár úr több, pár perces rövidfilm kíséretében mutatta be azokat a helyeket, szerte a világban, ahol segíteni tudott kormányunk a rászoruló keresztény közösségeken, legyenek azok templomok, iskolák újjáépítése, azonnali, pénzbeli segítségnyújtás, vagy akár az az ösztöndíjprogram, amellyel a bajba jutott területen élő fiatal egyetemisták Európa nagyvárosainak egyetemein tanulhatnak, majd visszatérve saját településükre valamilyen formában átadják a megszerzett tudást, ezzel is segítve a település újjáélesztését. (Trestyánszki Rita)

előadás közben

Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában tett látogatása után államtitkár úr  a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot is felkereste.

Szoros programjába beillesztve rövid beszélgetésen vett részt a munkatársainkkal. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár és munkatársai röviden bemutatták programjukat, megismerkedhettünk a hazánkban tanuló keresztény fiatalok helyzetével. Kapcsolódási pontként a mentori rendszerünkről, a fiatalok hitéletbeli, lelki támogatásáról, megerősítésükről beszélgettünk.

csoportkép Azbej Trisztannal

Az elmúlt időszakban az államtitkárság új helyre költözött, ezért Bizánci Kereszteket ajándékoztunk irodáikba. Államtitkár úr megköszönte kedvességünket és Isten áldását kérte kollégistáinkra, munkánkra. Szakkollégiumunk fontosnak tartja az államtitkárság munkáját, és imáinkban támogatjuk tevékenységüket. (Mozgó Mónika)

TOVÁBBI KÉPEK

 

Címkék