A Magyar Püspöki Konferencia tagjai ad limina látogatáson Ferenc pápánál

2001 és 2008 után 2017-ben ismét ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Püspöki Konferencia tagjai november 20-tól november 25-ig, hétfőtől szombatig.

a Püspöki Konferencia tagjai Ferenc pápánál

A tizenkilenc magyar főpásztort Ferenc pápa hétfőn délelőtt a magánkönyvtárában fogadta a magyar főpásztorokat, akik bemutatták Rómában tanuló papnövendékeiket. A több mint két órás kihallgatás kezdetén Veres András győri püspök, a konferencia elnöke tájékoztatta a Szentatyát a magyar katolikus egyház helyzetéről, majd a Szentatya kezdeményezésére élénk párbeszéd alakult ki köztük a magyar és az európai, az egyházi és társadalmi helyzet megítéléséről.

Az audiencia során bemutatták a Szentatyának azt a keresztet, mely a 2020-as budapesti nemzetközi eucharisztikus kongresszus zarándokkeresztje lesz. Ferenc pápa megáldotta a keresztet, amely az eljövendő időben országjáró zarándokútra indul, hogy ezzel szolgálja a benső lelki készületet.

Délben kezdődött a dikasztérium-járás. Először a Keleti Egyházak Kongregációja fogadta a görögkatolikus főpásztorokat, Kocsis Fülöp  hajdúdorogi érsek metropolitát, Orosz Atanáz miskolci püspököt és Szocska Ábel, nyíregyházi apostoli adminisztrátort. Hétfő délután a Szentszék Kommunikációs Titkárságát kereste fel a magyar küldöttség. Este hat órakor az Államtitkárságot keresi fel az összes magyar püspök.   

Ferenc pápa fogadja a Metropólia elöljáróit

Keddi programjukat a Magyarok Nagyasszony kápolnában bemutatott szentmisével kezdik, majd délelőtt a Püspöki, délután pedig a Papi Kongregáció meglátogatása a feladat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Címkék