A legfőbb vajda Krisztus - cigánypasztorációs konferencia Egerben

Tizenhetedik alkalommal rendeztek cigánypasztorációs konferenciát Egerben, melyen a Miskolci Egyházmegye nem régiben kinevezett új cigánypasztorációs referense, dr. Balogh Győző is tartott előadást.

Balogh Győző előadás közben

Tizenhetedik alkalommal rendeztek cigánypasztorációs konferenciát Egerben. Idén október 4-5 én az Egri Érseki Papnevelő Intézet és a Szent János Lelkigyakorlatos Ház adott otthont a kétnapos konferenciának, amelyre a cigánypasztorációnak elkötelezett személyek jelentek meg. A konferenciát a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében szervezték meg. Ehhez fűződően mondta el gondolatait dr. Székely János püspök atya az MKPK Caritas is Veritate Bizottságának elnöke, valamint dr. Ternyák Csaba egri érsek szentmisét végzett a szeminárium kápolnájában.

Ternyák Csaba

A Miskolci Egyházmegye részéről dr. Balogh Győző János Rakacán szolgáló cigánypasztorációs referens tartott előadást „A közösség szerepe a cigánypasztorációban” címmel. Az ifjú referens a cigánypasztoráció szükségességéről, időszerűségéről és módszertani paradigmaváltásról beszélt, melyet saját cigány közösségében szerzett példákkal próbált szemléltetni előadása során. Véleménye szerint a cigányság létszámának ugrásszerű növekedése miatt fontos, hogy kulturális sajátosságaikat figyelembe vegyük az őket célzó pasztoráció során, melyeknek legfontosabb elemei a nyelv, a szupersztícionális vallási elemek, és az aktív módon közösségbe való bevonás.

Balogh Győző

A referens kiemelte a cigánypasztorációban a család szerepét, mint legfontosabb megtartó erőt, melyet a szentségkiszolgáltatásban erősen figyelembe kell venni. Arra is emlékeztette a cigánypasztorációban dolgozókat, hogy a cigány ember legtöbbször emocionális úton érti meg jobban az Evangélium üzenetét, szemben a racionális érvekkel.

Székely János

Győző atya arról beszélt, hogy bár nincsenek hivatalosan vajdák egy ideje, de Krisztus mint legfőbb vajda értelmezhető a cigányok körében, aki a cigánypasztorációval medicinális hatást tud kiváltani a cigány és nem cigány társadalomra egyaránt, gyógyítva az egymásnak okozott sebeket. Az előadás nagyon pozitív visszhangot váltott ki a szervezők körében, így utólag a konferencia címét is az ő előadása után nevezték el.

Címkék