A kormány Európai Örökség címre terjesztette fel a Máriapócs Nemzeti Kegyhelyet

Lezárult az Európai Örökség cím 2020-2021. évi pályázati ciklusának nemzeti szintű előzetes kiválasztási szakasza.

Máriapócs

A beérkezett pályázatok tematikája szempontjából releváns tizenegy szakterület neves hazai képviselőjéből felállított szakértői tanácsadó testület értékelésével összhangban a kormány a Máriapócs Nemzeti Kegyhelyet terjesztette fel a cím odaítéléséről dönteni hivatott Európai Bizottság részére. 

Az Európai Örökség cím általános célkitűzése, hogy az európai polgárokban, különösen a fiatalokban, az európai történelem és kulturális örökség közös értékeire és elemeire alapozva megerősítse az Európai Unióhoz való tartozás érzését, megszilárdítsa a nemzeti és regionális sokszínűség elismerését és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet. Az általános célokon túl az Európai Örökség cím lehetőséget teremt a díjazott helyszínek és környezetük vonzerejének növelésére, valamint gazdasági fejlődésének előmozdítására. 

A Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház által benyújtott - és a jelenlegi pályázati ciklusban Magyarország által felterjesztett - pályázat a Nemzeti Kegyhelyet, mint nemzetek (ruszin, román, szlovák, ukrán, magyar), korosztályok és emberek közötti hidat jeleníti meg, a helyszín szimbolikus európai értékét annak határon átnyúló jellegében definiálva.

A soron következő, uniós szintű kiválasztási szakasz folyamán az Európai Bizottság 2022 első negyedévében, egy független szakértőkből álló testület ajánlása alapján hozza meg döntését a címet elnyerő helyszínekről. A teljes tagállami jelöltlista itt tekinthető meg: https://ec.europa.eu/culture/european-heritage-label-preselection-2021

Az Európai Örökség címet eddig 25 tagország 48 helyszíne nyerte el, köztük négy magyarországi pályázó helyszín: 2015-ben a Páneurópai Piknik Emlékpark, 2016-ban a Liszt Ferenc Zeneakadémia, 2018-ban a Dohány utcai Zsinagóga, 2020-ban pedig Szentendre városa. 

Szerző: kormany.hu

Kapcsolódó írás:

A magyar értéktárba került a Máriapócs Nemzeti Kegyhely és Pócsi Búcsúk

Címkék