"A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme"Péld 1,7 - Görögkatolikus Tudásolimpia 2019-es döntő

Több mint ezeregyszáz gyermek jelentkezett az idei Tudásolimpiára, melynek utolsó fordulóját június 7-én rendezték meg a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán. A döntőbe jutott 200 tanuló 7 tantárgyból mérte össze tudását.

díjátadás

A hét tantárgyból a döntőbe jutott 7-8. és a 9-10. évfolyamosok más-más feladatlapot kaptak a szervezőktől. A főszervező, dr. Inántsy-Pap Ágnes megnyitó beszédében elmondta: a verseny nem titkolt célja, hogy a tehetséges gyermekek országos szinten mutathassák meg tudásukat számos területen. Ezért magyar, matematika, történelem, angol, német, informatika, tantárgyakból, valamint liturgikus ismeretekből állíttattak össze kérdéssorokat külsős szakemberekkel.

Inántsy-Pap Ágnes

A Görögkatolikus Tudásolimpiát 2011 óta rendezik meg rendszeresen, az egyre nagyobb érdeklődésre szert tevő versenyt idén több ággal is kiegészítette a szervező intézmény, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola: a Családi Görögkatolikus Műveltségi Versenyen a családok, a Nyugdíjasok Tudásolimpiáján az idősebb korosztályok próbálhatták ki magukat különféle műveltségi témákból.

Az idei döntőn 14 kategóriában összesen kétszázan írhatták meg a két levelezős forduló utáni, mindent eldöntő feladatsort, az alkalomra az ország egész területéről: huszonkét iskolából, valamint több egyházközségből érkeztek jelentkezők a tehetséggondozó versenyre.

a versenyzők

A megnyitó részét képezte az imaóra, melyen diákok olvasták fel a zsoltárokat, s melyet dr. Orosz Atanáz miskolci püspök vezetett, aki a közös imádság után arra emlékeztette versenyzőket, hogy „a bölcsesség kezdete az Úrnak félelme” – ahogyan az a Példabeszédek Könyvében olvasható. Túltekintve a jelenlegi megmérettetésen, a győzelemhez vezető útra világított rá: „azok győzhetnek igazán, akik önmagukat és büszkeségüket is legyőzik, és alázattal oldják meg a feladataikat”.

Orosz Atanáz

Az írásos munkák leadása után, amíg a javítás zajlott, Kocsis Tamás görögkatolikus lelkipásztor, a budapesti Fő utcai görögkatolikus templom segédlelkésze egy kisfilm (Szirmai Márton: Szalontüdő; 2006) levetítése után előadást tartott a résztvevőknek, az atya a tudás és Isten, a hit és az Istennel való találkozás kapcsolatáról beszélt.

A közös ebédet követően kezdődött a díjkiosztó. A dobogós helyen végzettek értékes ajándékokat vehettek át, de elismerés és tárgyi jutalom nélkül senki sem tért haza, hiszen táskát, mappát, karkötőt, tollat mindenki kapott útravalóul.

díjátadás

A tudásolimpia közel egy tanéven át teremt versenyszituációt a két korosztályból érkező gyermekeknek, jövőre – a szervezők ígérete szerint – biológia és kémia tantárgyakkal is kiegészülve.

A verseny eredménytáblája a mellékletben található.

Szöveg és fotók: Nyíregyházi Egyházmegye

További képek

Címkék
Csatolmány