70. Olasz Püspöki Konferencia

Május 22. és 25. között tartják az olasz püspöki kar hetvenedik közgyűlését. A 220 aktív olasz püspök mellett jelen vannak az európai testvér püspöki konferenciák küldötte; a 15 külföldi püspök küldött között a magyar katolikus püspöki konferenciát Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke képviseli a tanácskozáson.

CEI logo

A pápa az első ülésnap délutánján találkozott a konferencia (CEI - Conferenza Episcopale Italiana) tagjaival. A főpásztorok május 24-i szentmiséjén bejelentették, hogy Gualtiero Bassetti perugia-Città della Pieve-i érsek az olasz püspöki konferencia új elnöke.

A közgyűlés idei legfőbb témája az ifjúság kérdése, amit sürgetővé tesz a rendkívül magas ifjúsági munkanélküliség.

Pápalátogatás

Atanáz püspök a Vatikáni Rádió stúdiójában számolt be tapasztalatairól. Az évenkénti közgyűlés legfőbb célja, hogy a 220 főpásztor több napon át együtt tanácskozik és ez alkalom az ismeretségre és a tapasztalatszerzésre. Számos kérdésben kell döntést hozniuk, elsősorban az új elnök személyének a kiválasztásában. Minthogy Ferenc pápa Róma püspökeként része a püspöki konferenciának, ezért az addigi hagyomány szellemében a választó püspökök három névből álló listát, úgynevezett ternát terjesztenek fel a pápa számára, aki szabadon választ a jelöltek közül.

Forrás: Vatikáni Rádió