66. tanévünket zártuk

2016. június 24-én került sor Főiskolánk 66. tanévzáró ünnepségére a Szent Atanáz-teremben és a Püspöki Székesegyházban.

oklevél

Ünnepségünket Ft. Kocsis Fülöp érsek-metropolita, főiskolánk nagykancellárja, dr. Orosz Atanáz megyéspüspök és Szocska A. Ábel apostoli kormányzó is megtisztelte jelenlétével. Vendégünk volt Dr. Kiss János, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának tudományos dékán-helyettese.

Véghseő Tamás rektor atya ünnepi beszédében kiemelte, hogy intézményünk valamennyi dolgozója azon munkálkodik a tanévek folyamán, hogy a tanévzáró ünnepség alkalmával a végzett diákok szép emlékekkel távozzanak és köszönjenek el tőlünk.  A tanév eseményeire való visszatekintésben képet kaphattunk az oktatás, a kutatás, a tudományos ismeretterjesztés területén elért eredményeinkről.

A tanévzáró beszédet a diplomák és igazolások átadása követte. Az idei tanévben licencia diplomák átadására újra sor kerülhetett, melyet ez alkalommal a Főiskola fenntartója, Kocsis Fülöp érsek-metropolita adott át.

Ezt követően a teológus Baccalaureatus diplomát végzett növendékeink Kocsis Fülöp érsek-metropolita  és Orosz Atanáz püspök atyáktól vették át.

A nappali tagozatos alapdiplomákat Szocska A. Ábel apostoli kormányzó  atya adta át.

A levelező tagozaton végzett  katekéták számára a diplomákat  Véghseő Tamás rektor atya, míg a hittanár-nevelőtanár mester szakon végzetteknek Seszták István rektor-helyettes atya adta át.

A diplomaosztó az Atanáz-díj  átadásával folytatódott, melyet  Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya ebben az évben  Excellenciás Manuel Nin püspök atyának, a Görögországi Bizánci Szertartású Katolikusok püspök-exarchájának adta át. Laudációjában kiemelte, hogy a Görög Kollégium vezetőjeként eltöltött csaknem két évtized alatt Manel atya számos magyar görögkatolikus papnövendék útját kísérte szeretettel a papság felé. Tanári karunkból nyolc oktatónak is egykor elöljárója volt. Szoros kapcsolatot ápol Főiskolánkkal, ahol számos kurzust tartott hallgatóinknak. Tanévzárónkon 45. alkalommal köszönthettük püspök atyát és adhattuk át Főiskolánk legrangosabb kitüntetését, a Szent Atanáz-díjat.

Ünnepségünk folytatásaként került sor a Gyémántdiploma és az Aranydiploma átadására. 60 ill. 50 évvel ezelőtt 4-4 papnövendék fejezte be  tanulmányait intézményünkben. Sajnos ezen évek elteltével már csak ketten élnek közülük. A Gyémántdiplomát dr. Orosz Atanáz püspök úr adta át Szabó Sándor atyának, az Aranydiplomát pedig Kocsis Fülöp érsek-metropolita atyától vehette át Pásztor Bazil atya.

Ebben az esztendőben „Az év katekétája”-díjat Mosolygó Tamásné tisztelendő asszonynak  ítélte oda a Miskolci Egyházmegye Hitoktatási Bizottsága.

A tanévzáró ünnepség lezárásaként a könyvjutalmak átadására került sor, mellyel főiskolánk a tanév során kiemelkedő tanulmányi eredményt felmutató hallgatóinkat jutalmazza.

Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Címkék