Zotikosz születésnap

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény létrejöttének negyedik évfordulóját ünnepelték, valamint átadták az Árvagondozó Szent Zotikosz-díjat is Tolcsván.

torta, az intázmény logójával

Negyedik születésnapját ünnepelte a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény. Az intézmény központja Tolcsván van, melynek keretein belül kétszáz nevelőszülő tevékenykedik elsősorban a zempléni és abaúji térségben, emellett lakásotthonok működnek Abaújkéren, Abaújszántón, Garadnán, Hernádvécsén, Novajidrányban és Megyaszón.  

Az ünnepség hálaadó Szent Liturgiával kezdődött a zsúfolásig telt tolcsvai görögkatolikus templomban. A liturgiát Páll Miklós parókus, az intézmény lelki igazgatója vezette, melyen a lakásotthonok lelki vezetői celebráltak. Homíliát Orosz Atanáz püspök mondott. „Ma tiszta szívből mondunk hálát a gyermekvédelmében bármely módon szolgálatot vállalókért.” – mondta a főpásztor. Minden munkánk előmenetelében azonban szem előtt kell tartsuk a napi evangéliumban olvasottakat: „ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája”, idézte fel újra a megyéspüspök. Márk evangéliumának kilencedik fejezetének további soraira utalva fejtette ki a főpásztor a gyermekvédelemben dolgozók munkájának lényegét: „Aki befogad egy gyereket az én nevemben, engem fogad be.” (Mk 9,37).

lelkipásztorok és a püspök az ikonosztázion előtt

A liturgia után a megyaszói gyerekek pásztorjátékkal örvendeztették meg a jelenlévőket, utána a főpásztor biztatására több gyermek is szívesen vállalkozott egy-egy karácsonyi kántáló énekelésre. Természetesen a jutalom sem maradt el.

Az ünnepség a Mikro-térségi Integrált Szolgáltató Központban folytatódott a díjak és elismerések átadásával. Lónárt Csaba Attila igazgató úr köszöntőjében beszámolt az év főbb eseményeiről; a gyermekek tanulmányi- és sportversenyeken elért eredményeiről, a lakásotthonok felújításáról, valamint a Szent Tekla Anyás-csecsemő Otthon megkezdett építkezéséről is.

2017-ben Árvagondozó Szent Zotikosz Díjban Bolbásné Havasi Erzsébet részesült. Megalakulása óta oszlopos tagja az intézménynek, beindításában is fontos szerepet vállalt. Az ügyviteli tevékenységek is az munkája nyomán alakultak ki, ugyanakkor tevékeny szerepet tölt be az intézmény rendezvényeinek lebonyolításában is. Magával ragadó, vidám egyéniségével igazán családias hangulatot teremt környezetében. Feladatának tekinti a keresztény életszemlélet megismertetését, görögkatolikus vallás gyakorlását. „Meghatódottság érzése van bennem, hogy ilyen elismerésben részesülhetek; érdemes volt tanulni, fejlődni, érdemes volt dolgozni. ” – mondta a díjazott. Munkájáról mesélve elmondta azt is, hogy néha nagyon nehéz feladat feldolgozni a határozatok indoklásait, amivel a gyermekek az intézménybe kerülnek, nehéz belelátni a sorsukban, de a dolgozók és a gyermekek is tudják azt, hogy itt már jó helyen vannak, és azon dolgoznak, hogy számukra még jobb legyen. „Isten segítsége nélkül ez lehetetlen” - tette hozzá a kitüntetett.

Bolbásné Havas Erzsébet

Püspöki dicséretben részesültek:

Kavasánszki János, gyermekfelügyelő, Szanyiné Szabó Szilvia, nevelőszülő és Tóthné Madzin Mária, gyermekfelügyelő.

Igazgatói dicséreteben részesültek:

Balovics György, Bodnárné Veres Éva, Bujnóczki József, Drozsnyik András,Gulyásné Dávid Borbála, Horváth Balázsné,Horváthné Sándor Szilvia, Kiss Józsefné, Kohlné Zempner Zsuzsanna,Lakatos Sándorné, Magyar Jánosné, Magyar Miklósné, Miczánné Balogh Ágnes Ilona, Nagy Ferencné, Pacsuta Andrásné, Ruskó Sándorné, Simon Katalin, Szemán Erika,Tyukodiné Bodnár Erika.

Gratulálunk a díjazottaknak és Isten áldását kérjük további munkájukra!

FÉNYKÉPEK

Címkék