"Zöldítsük vissza Földünket!" - Elkezdődött a Görögkatolikus Metropólia faültetési akciója

Napjainkban a környezetvédelem kiemelten fontos ügy, ezért kérünk és biztatunk minél több embert arra országszerte, hogy ültessen fát! Nem egy alkalomról van szó, hanem egy hosszú folyamatról annak érdekében, hogy zöldebbé, élhetőbbé tegyük környezetünket. A felhívás egészen a 2019/20-as tanév végéig tart, melybe bárki bekapcsolódhat a gorogkatolikus.hu oldalon, ahol regisztrálhatja zöldítő tevékenységét.

faültetés

Szeptember 1-jén a teremtésvédelem érdekében elindított imanapon adtuk közre a Görögkatolikus Metropólia felhívását, mellyel igyekszünk segíteni a Földnek abban, hogy újra visszanyerhesse Istentől kapott szép arcát. Összehangolt akcióban: Miskolcon, Újfehértón, Hajdúdorogon és Debrecenben ültették el szimbolikusan az első fákat október 1-jén.

faültetés

Miskolcon, az Egyházmegye központjában, a hivatal munkatársai ragadtak ásót, lapátot és locsolókannát azzal a hittel, hogy a Teremtőtől kapott földön esett sebeket, hacsak egy pici helyen is, de "begyógyíthatják". Két kőrisfával lett gazdagabb a székház udvara.

faültetés

A Miskolc-Görömbölyi Görögkatolikus Parókia is csatlakozott a felhíváshoz. Itt, október 1-jén, a templom címünnepén ültettek el egy fát a templomkertben, az ünnepi Szent Liturgia után. A helyszínválasztás szimbolikus volt: szándékosan a játszótér mellé helyezték el a facsemetét; mert annak érdekében kell minél többet tennünk, hogy gyermekeink és unokáink egészséges Földet örököljenek tőlünk! 

faültetés

A sajópálfalai kegyhely szomszédságában,  a Szentlélek Lelkigyakorlatos Ház udvarán a spirituális életvezetés lelkigyakorlat résztvevői két platánfát ültettek el. Erről a fáról sokan azt tartják, hogy Úr irgalmának és hűségének, törvényei erkölcsi nagyságának jelképe. A lelkigyakorlaton résztvevők számár sem kérdéses Földünk megóvásának fontossága, ezért - bár két nappal ugyan a korábban meghirdetett kezdési időpont előtt -  csatlakoztak a felhíváshoz, reményeik szerint örök mementóul a később idelátogatóknak.

faültetés

Sárospatakon szintén az október 1-én, az ünnepi Szent Liturgiát követően ültettek fát a templom főbejárata elé. A parókia választása a barkafa lett (Salix caprea pendula), mert: "ez a  fa mindig a "Jeruzsálemi bevonulásra"  emlékeztet minket; szemünk előtt tartva mindig, hogy Jézus a mi életünkbe is be akar vonulni, csak ki kell tárni a szívünket."- mondta el Miklós atya parókus.

faültetés

Az Istenszülő oltalma ünnepén október 1-jén elindított akció mennybemenetel ünnepéig, május 21-ig tart. Azok, akik szívesen csatlakoznak a Görögkatolikus Metropólia kezdeményezéséhez a www.gorogkatolikus.hu oldalon feltüntetett „Zöldítsük vissza Földünket! – Fák regisztrációja” fülön jelezzék hol ültetettek csemetét, hogy virtuálisan is követni lehessen a szorgos kezek munkáját. Ezzel egyébként automatikusan részt is vesznek a jó ügy érdekében tenni akarók nyereményjátékunkban.

A kisorsolt díjak:

- 10 faültető személy, család vagy közösség számára egy éves előfizetés a Görögkatolikus Szemle újságra;

- 10 faültető személy, család vagy közösség számára egy éves előfizetés a Görögkatolikus Szemlélet újságra;

- 1 faültető személy vagy család számára három napos teljes ellátás Máriapócson vagy Sajópálfalán.

Sorsolás a 2020. évi Metropóliai Családnapon.Érdemes tehát beszállni a görögkatolikus zöldítésbe!

Akinek pedig kérdése van, bátran írjon nekünk a faultetes@hd.gorogkatolikus.hu címre! Szívesen segítünk.

 

Címkék