Zarándoklat képekben

Határon túli magyar fotósok képeiből nyílt kiállítás a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola aulájában

a kiállításon

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány határon túli magyar fotósok számára 2019-ben hirdetett alkotói pályázatot két témakörben: a 2019. évi csíksomlyói búcsú vagy Ferenc pápa csíksomlyói látogatása, valamint a Kárpát-medencei keresztény értékek megörökítésére. Hivatásos és amatőr fotósok mintegy száz fényképe két fordulóban került a szakmai zsűri elé. A kilenc díjazott kép mellett továbbiak is láthatók a kiállításon, ami több helyszín - legutóbb Máriapócs - után, most Miskolcon is ingyenesen megtekinthető, munkanapokon 8-16 óra között az iskolában (Soltész Nagy Kálmán utca).

kiállításon

A KÁMME Alapítványt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) azzal a céllal, hogy a két szervezet szorosan együttműködve, azonos értékek mentén szerteágazó evangelizációs tevékenységet végezhessen a Kárpát-medencei magyarság körében – mondta el Keresztes Dénes, a KÉSZ elnökhelyettese a kiállítás megnyitóján. Azt is hozzátette, hogy az alapítvány fő feladatának tekinti a Kárpát-medence keresztény értékeinek megőrzését, bemutatását, a magyar nemzeti egység elősegítését is. A szövetség és az alapítvány az ökumené jegyében végzi munkáját, az Istenhez való tartozás szellemében, ez tükröződik a fényképeken is.

megnyitó

Pappné Orosz Klára, a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola igazgatója köszöntőjében egyfajta zarándoklatnak nevezte a kiállítás megtekintését, mely elcsöndesedésre, elmélkedésre hív bennünket.

Keresztes Dénes, Orosz Atanáz

„A keresztényeket kezdettől fogva zarándokoknak nevezték”, fűzte hozzá Orosz Atanáz püspök igazgató asszony szavaihoz. Földi zarándoklatunk végcélja a mennyek országa, eszerint élünk, és ezt igyekszünk közvetíteni is, ahogyan ezt teszik tanítványaik felé az iskola tanítói, tanárai is. Ha pedig egy-egy zarándoklathoz csatlakozunk, ahol jó céllal összegyűlt társak között lehetünk, akkor Isten országának megnyilvánulását tapasztalhatjuk meg. A miskolci püspök Péter apostol leveléből választott sorokat ajánlotta mintegy mottóként a kiállítás üzenetéhez: Szeretteim, kérlek benneteket, hogy mint idegenek és zarándokok, tartózkodjatok a testi kívánságoktól, mert ezek a lélek ellen törnek. 12Éljetek szép életet a pogányok között, hogy lássák jótetteiteket, és látogatása napján majd magasztalják Istent, épp amiért most gonosztevőnek rágalmaznak benneteket. (1 Pt 2,11-12)

Címkék