Zánkán tartották a keresztény roma szakkollégiumok tanévnyitóját

„Jó nekünk együtt!” Ezzel a címmel rendezte meg szeptember 25-26-án a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) országos tanévnyitóját, amin a Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatói is részt vettek. A Zánkán megtartott eseményre a KRSZH valamennyi tagintézményéből érkeztek diákok.

Makkai László

A KRSZH hagyományosan minden évben országos tanévnyitóval kezdi meg a tanévet, amit évről-évre mindig más szakkollégium szervez. Idén a RefoRom, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium volt a házigazdája az eseménynek. Az intézmény igazgatójának, Káli-Horváth Kálmánnak a köszöntőjével indult a rendezvény, aki az esemény mottójára utalva arra kérte a résztvevőket, hogy a két nap alatt mindenki hagyja kint a szorongást, a gondokat, és egy jó hangulatú vidám hétvégét töltsenek el együtt, közös imával, játékkal, szórakozással.

A köszöntő után bevezető imával folytatódott az esemény, a szolgálatot  Schanda Anikó teológus-lelkész hallgató, a RefoRom fenntartó képviselője végezte.

Áldás

A közös ima után köszöntő-beszédek következtek. Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára elmondta, a KRSZH már tíz éve működik, és ezalatt nagyon sok minden történt, messzire jutott a szervezet, de nem szabad elfelejteni, hogy honnan indultunk. Tíz évvel ezelőtt elég lett volna két sor szék egy ilyen rendezvényen, ma pedig már több százan ülnek itt a tanévnyitón. Igaz ez az egyénre nézve is, fontos, hogy mindenki emlékezzen arra, honnan jött. Beszédében felidézte a néhány nappal ezelőtt lezajlott felzárkóztatási konferenciát, amin szintén részt vettek roma szakkollégisták. Ott is elhangzott, milyen fontos szerepe van a szakkollégiumoknak, hiszen egyfajta védőhálót biztosítanak a diákjaik számára, akiknek nem csak magukkal szemben vannak kötelezettségeik, de a fiatalabb generációkkal szemben is, mert példaképül szolgálnak az utánuk következő nemzedéknek.

Fixl Renáta, a Hanns Seidel Alapítvány képviselője beszédében megköszönte a szervezőknek a munkáját, és elmondta, hogy az alapítvány szívesen támogatja a KRSZH-t, és annak rendezvényeit, mert a hálózat a régióban egyedülálló szervezet, ahol a diákok értékes emberekkel találkozhatnak, programjaikon bővíthetik tudásukat. Egy személyes történetet felidézve hívta fel a figyelmet arra, hogy minden magyar ember – roma és nem roma egyaránt – tehet a romák fejlődésért.

Kocsi Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, a KRSZH elnöke videó-üzenetben üdvözölte a tanévnyitó közönségét. Mint mondta, rajtunk is múlik, hogy indul egy új nap, vagy, hogy indul egy új tanév. Hinnünk kell abban, hogy mi irányítjuk az életünket, rajtunk is múlik, hogy az új tanév hogy fog sikerülni. Az Isten a kezünkbe tette sorsunkat, de tőlünk is függ, hogy ezzel a lehetőséggel hogy tudunk élni. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy nem vagyunk egyedül, az Istenbe való kapaszkodás mindig ott van, és segít minket.

Atanáz püspök a hallgatókkal

Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke beszédében egy vak szerzetes példáját idézte fel, aki egy konferencián az ünnepi liturgia végén megköszönte a Teremtőnek mindazt, amit adott, azt hogy milyen csodálatosan süt a nap, és azt, hogy együtt lehet a többiekkel. Ezt a tanítást állította példaként a diákok elé, hogy érezzék, a mottó – ”Jó nekünk együtt!” – milyen igaz, hiszen a szakkollégiumi hálózat mint egy nagy család van jelen a társadalomban, ami védettséget, biztonságot jelent a tagjainak, amire így tanév elején még nagyobb szükség van. Pál Apostol szavait idézte: „Lélek szerint éljetek! Testvérek, ti szabadságra vagytok hivatva. Csak ne éljetek vissza a szabadsággal a test javára, hanem szeretettel szolgáljatok egymásnak!.…Ám ha egymást marjátok és rágjátok, vigyázzatok, hogy egymást fel ne faljátok! Ezért azt mondom: lélekben éljetek!” Atanáz püspök útravalójában azt kérte, hogy a lélek gyümölcseit is „szüreteljék le” a fiatalok, amik az: öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség (szerénység), önmegtartóztatás (tisztaság). Ezt kívánta az új tanév elején minden szakkollégistának, és valamennyi munkatársának.

Dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök szavaival zárult a nyitóünnepség, aki Raffaello Krisztus színeváltozása című festményét vetítette ki, és beszélt a képen látható Jézusról és tanítványairól. Felidézte, hogy Péternek, Jakabnak és Jánosnak, akik fent voltak Jézus mellett a hegyen, le kellett onnan jönniük, hogy a fent átélt csodát átadhassák a mélyben maradott testvéreiknek. Az evangélikus püspök arra kérte a szakkollégistákat, hogy ők is tegyék ezt, és azt a sok jót, amit ők a kollégiumban kaptak, adják tovább a mélyben, a szegénységben lévőknek, legyen ez a küldetésük.

A nyitóünnepség után a résztvevők közösen egy keresztszimbólumot formáztak meg, amiről drónfotó és videó készült. A miskolci kollégisták csapatában Orosz Atanáz püspök atya is ott volt a diákok között, hogy találkozzon, beszélgessen velük.

A közös ebédet követően délután egy mozgókép-workshopon vehettek részt a diákok, ahol megtekinthették a RefoRom nyári média-gyakornoki programja keretében forgatott kisfilm előzetesét, és beszélgethettek a film alkotóival, szereplőivel.

A délután laza és játékos programokkal telt: csapatversenyeken mérhették össze ügyességüket a szakkollégiumok diákjai. A csoportokat a véletlenszerűen kiosztott más-más színű kitűzők alapján osztották be, így különböző szakkollégiumok tagjai alkottak egy csapatot. Ez nagyszerű alkalmat teremtett arra, hogy megismerjék egymást az ország eltérő pontjairól érkező szakkollégisták is.

Makkai atya és a hallgatók

Az este ökumenikus istentisztelettel folytatódott, amit Balog Zoltán püspök, a Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke vezetett. A püspök felidézte Pál apostol Galatákhoz írt leveléből, hogy mennyire fontos a szabadság, a szabad döntés lehetősége. Elmondta, hogy annak idején, amikor létrejött a szakkollégiumi hálózat, ez is egy szabad döntés eredménye volt, hiszen reformátusok, evangélikusok, római és görögkatolikusok szabadon döntöttek arról, hogy létrehoznak egy olyan szervezetet, amelyben továbbadhatják azt a szeretetet és biztonságot, amit ők is kaptak. Ha továbbadjuk a szeretetet, az nem elfogy, hanem megsokszorozódik. Talán ez az egyik bizonyítéka annak, hogy Isten fia létezett, hogy mindenkit tudott szeretni, mindenkinek jutott a szeretetéből. Ez a szeretet él a roma szakkollégiumi hálózat tagjaiban is, akik összetartanak, és segítik egymást.

Az ökumenikus istentiszteleten Makkai László atya, a Miskoci Görögkatolikus Roma Szakkollégium igazgatója könyörgésében azt kérte, hogy az életünkben a Jóisten mindig ott legyen, mint középpont, és lelkünkben több legyen a szeretet, mit a szeretetlenség.

Az este a rendezvénysátorban ért véget, ahol a szakkollégiumok bemutatkozhattak egy pár perces műsorral, majd egy fergeteges partival zárult a nap, ahol a Khamoro Budapest Band szórakoztatta a résztvevőket.

Vasárnap vidám és játékos programokkal, majd zárszóval ért véget a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos tanévnyitója, ami beigazolta a rendezvény mottóját: „Jó nekünk együtt!”

Szöveg és fotók: Görögkatolikus Cigány Szakkollégium

Címkék