Visszatekintő a Házasság hetére

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Hazánkban a házasság hetét 2008 óta rendezik meg. Az országos eseménysorozathoz a Miskolci Egyházmegye is csatlakozott programokkal.

Házasság hete logó

A Miskolci Egyházmegyében több helyen tartottak a házasság hetében közös programokat, mely ebben az esztendőben is az egyház és a társadalom legkisebb építőkövének csodáját igyekezett megfogalmazni, a kapcsolatokat erősíteni.

Az edelényi egyházközség immár évek óta él a lehetőséggel, hogy a házasság hetében az elkötelezett szentségi kapcsolat ünnepére hívja a híveket. Papp Tibor atya előadása a férfi és női természet különbözőségének, mégis egymásra utaltságának a kidomborítására épült. A jelenlévők szívesen emlékeznek vissza a jó hangulatú, mégis sok információt közvetítő estre, amelyen talán mindenki azzal az elhatározással állt fel a helyéről, hogy beépíti életébe a hallottakat. Az idén az özvegyeket is közös beszélgetésre várták, akik a fenti formában már nem tudnak házastársi kapcsolatuk elmélyítésén fáradozni. Megható volt a távol, mégis jelenlévőkre emlékezni, s összekapcsolódni a közös úton, ahol az özvegyek az Isten különleges erejében részesülnek. Jelek ők, mint Anna, aki állandóan ott volt a templomban, s böjttel és imádsággal szolgált az Istennek.

Házasság értékeinek felszínre emelése, a házasság előtt álló párok elhatározásának megerősítése, valamint a gondok, nehézségeink megosztása, megbeszélése volt a szerencsi Rákóczi-vár lovagtermében tartott találkozók célja. Tóth András görög katolikus pap és felesége Tóth Andrásné Anna mentálhigiénés szakemberek előadásának címe a házasság hetének idei mottója:” A szeretet: szenvedély és döntés” volt. Az előadásban minden jelenlévő házaspár megerősödhetett, néhány kérdésére iránymutatást kaphatott. A legfontosabb üzenete azonban az volt ennek a találkozásnak, hogy - házasságainkat még küzdelmeinket is vállalva - példát adjunk a társadalom számára, hogy jó ebben az életre szóló szövetségben élni.

A programokat szervezők atyák véleménye szerint a sikeres ötletnek bizonyult egy-egy, a témához kapcsolódó film közös megtekintése, mely inspirációt adott a további beszélgetésekhez.

A hét lezárásaként vasárnap a Szent Liturgiák keretében a házaspárokért imádkoztak, kérték Isten kegyelmét, hogy szilárdítsa meg házasságokat, valamint a nehéz helyzetben lévő kapcsolatokat erősítse, az egyedül maradtakat pedig irgalmas szeretetével vigasztalja.

Címkék