Végre újra együtt - Ismét a Szent Damján tábor lakóival népesült be a Dorcas Szabadidőközpont

A hagyományoknak megfelelően a Debrecen melletti Dorcas Szabadidőközpont ad otthont augusztus 1. és 6. között a Szent Damján Tábornak, melyet 22 éve szervez meg a görögkatolikus egyház.

damján tábor

2020-ig egyszer sem volt olyanra példa, hogy ne legyen Szent Damján-tábor, a pandémia azonban ennek a nem hétköznapi eseménynek a megszervezését is meggátolta. Így nem csoda, hogy mindenki: kispapok, önkéntesek, és leginkább a tábor-lakók is nagyon várták már, hogy idén újra eltölthessenek egy hetet a szabadidőközpontban.

csoportkép

A Szent Damján Kört a Nyíregyházi Papnevelő Intézet növendékei - több mint húsz évvel ezelőtt Pacsai János atya és növendéktársai - hozták létre azzal a céllal, hogy minden tag egy szellemi fogyatékkal élő gyermekért is imádkozzon napi imája részeként. A tábor célja, hogy azokon a családokon segítsen, ahol fogyatékkal élő gyermeket nevelnek. A papnövendékek felismerték, hogy az örömökön túl, amit ezektől a gyerekektől kaphatnak, mennyi nehézséggel, külön fáradtsággal is jár az az élet, ahol egy fogyatékkal élő gyermek színesíti a család mindennapjait. Ezért döntöttek úgy, hogy minden nyáron egy hétre átvállalják ezeket a terheket a szülőktől, és egy hétig nyaraltatják a gyermekeket.

kispap

Az idei Damján-tábor főszervezője a negyedéves görögkatolikus papnövendék, Magyar Richárd, aki elmondta, hogy idén a védettségi igazolvánnyal rendelkező gyerekeket tudták fogadni, így összesen csaknem nyolcvanan érkeztek a táborba. Az őket segítő önkénteseket három csoportvezető koordinálja. Külön felkészítést kaptak a kerekesszékes segítést és a pelenkázást illetően. Az egész hetet, 100-120 önkéntes viszi végig, de mint Richárd mondta, akár kétszer ennyien is lehetnének. Olyan sokan jelentkeznek ugyanis erre a feladatra, hogy felvételin kell eldönteni, kik a legalkalmasabbak a fizikailag igen megterhelő feladatra.   

A tábor élőzenés mulatós estével kezdődött vasárnap délután, az ország egész területéről érkeztek gyerekek és önkéntesek egyaránt, de van olyan táborozó, akit a szülei Svédországból hoznak haza minden évben, hogy részese lehessen ennek az élménynek.

 játék

„A programok kiválasztásánál a legfontosabb szempont az volt, hogy lehetőleg ne borítsuk fel a fogyatékkal élő gyerekek sajátos rendszerét, akár a napirend, akár az őket érő ingerek vonatkozásában.” – mesélte a kispap és hozzátette tűzoltó-bemutató, könnyűzenei koncert, focizsonglőr, néptáncest, tűzzsonglőrök, és tehetségkutató vetélkedő egyaránt szerepel a programok között. Kedden éppen rendőrkutyás bemutató volt soron. A fiatalok, ki-ki a maga módján, amennyire szellemi-fizikai adottságaik lehetővé tették, hangos jókedvvel kapcsolódtak be a mulatságba, de volt olyan is, aki segítője kezét fogva passzív szemlélőként vett csak részt a matinén.

Erre érkezett meg Fülöp metropolita atya Papp László kíséretében. Debrecen polgármestere első alkalommal látogatta meg a Szent Damján-tábort, szabadságának kezdetét napolta el azért, hogy elfogadja ide a főpásztor invitálását.

Papp László, Kocsis Fülöp

Papp László elmondta: hálás azért, hogy Debrecen olyan város, melyben az egyházak ilyen fantasztikus kezdeményezéssel tudják segíteni a rászorulókat, legyen szó anyagi vagy fizikai értelemben vett rászorulókról. A polgármester felhívta a figyelmet a Debrecen és az egyházak közötti jó kapcsolatra is. Hangsúlyozta: nagy öröm és óriási lehetőség, hogy ezekben a kérdésekben, legyen szó szociális, oktatási vagy egészségügyi területről, támaszkodhatunk az egyházak pozitív hozzáállására és segítő szándékára. 

Fülöp metropolita a tábor céljával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a tábor a legékesebb bizonyítéka annak, hogy igenis fel lehet fedezni: az élet minden területén ott van az öröm; igen, még a legmélyebb fájdalomban és nyomorban is. Hozzátette: ezek a gyerekek egész életükön át szenvednek, s nemcsak ők, hanem szüleik, testvéreik, hozzátartozóik is, s mégis sugároznak az örömtől, mert, megélik, megtalálják annak forrását. Ennek az érzésnek a megélése vonzza a táborba az önkénteseket is.

Atanáz püspök

Ezek a gyerekek intézményekben vagy családokban élnek, ahol alig van lehetőségük kikapcsolódni, pihenni, a szüleik állandó figyelmére van szükségük. Az ő terheiket vesszük át, hordozzuk egy héten át – mondta Fülöp metropolita és megjegyezte, vannak olyan foglalkozások, melyekkel a gyerekek lelki feltöltődését segítik.

„Akár Atanáz, akár Ábel püspöktársaim szólítják meg őket, olyan tanítást adnak nekik, amit haza tudnak magukkal vinni. Könnyű őket ugyanis fellelkesíteni a különféle játékos programokkal, de fontos, hogy ilyen gondolatokkal is gazdagítsuk őket. S nagyon fogékonyak is rá.” – tette hozzá Fülöp metropolita.

motorosok

A tábor harmadik napját töltötte együtt Atanáz püspök a közösséggel. A nap legfőbb programjait akadályverseny, a Dragon Race szervezésében, motorozás este pedig koncert, zene és tánc tette gazdagabbá.

A tábor a debreceni főszékesegyházban ünnepi liturgiával zárult pénteken.

Szerző: H Varga Eszter, fotó: Szent Damján Tábor és Kör

Címkék