Védőszentjük előtt tisztelegtek a mucsonyi polgárőrök Szent László király ünnepén

Szent László király a polgárőrök védőszentje, tiszteletére egy emlékparkot is létrehoztak Mucsonyban.

a szobornál

Különleges megemlékezésre került sor 2022. június 26-án Mucsonyban, ahol ünnepélyes keretek között, a templomi Szent Liturgia után adóztak tiszteletükkel a polgárőrök Szent László király mellszobránál, akit egy 2011-es rendelet a polgárőrség védőszentjeként határozott meg.

processzió

Ahogy az ünnepségen Viszlai Viktor, a nagyközség polgármestere elmondta, a mucsonyi görögkatolikus templomnak különleges éke a Szent László királyt ábrázoló színes üvegablak. Ez az üvegablak is jelzi a mucsonyiak ragaszkodását Szent László királyunkhoz, akinek a mellszobra is díszesíti a községet tavaly ősz óta. Ma a rend és a biztonság ugyanúgy érték, mint Szent László idejében. A polgárőrség is a rendért, a közbiztonságért, a bűnesetek megelőzéséért végzi önkéntes munkáját. A polgárőrök is László király embereket, közrendet és országot védő hagyományainak folytatói. Ezért határozták el a helyi polgárőr egyesületek és polgármesterek, hogy Mucsonyban egy parkot alakítanak ki és egy szobrot készíttetnek a védőszentjük tiszteletére. Nem csak maguknak, hanem az utókornak is.

polgárőrök

Az őszi szoboravatáson a polgármestertől megtudtuk, hogy egy ötlettel indult a történet, akár egy modern népmesében. A legkisebb fiú megpróbált nagyot álmodni. Ő volt Harangozó Gábor, a helyi polgárőrség vezetője, a mucsonyi görögkatolikus egyházközség oszlopos tagja, aki a polgárőrség megalakulásának harmincéves évfordulója alkalmából egy szobrot álmodott meg, amely aztán széles összefogással és együttműködéssel, sokak anyagi hozzájárulásával és munkájával most megvalósult, Szabó Sándor, szobrászművész által.

Az ünnepségen beszédet mondott Szabó Gergely a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke és Csóra György is, az Országos Polgárőrszövetség képviseletében.

Szepesi Szilárd

Az ünnepi Szent Liturgiát Szepesi Szilárd görögkatolikus parókus végezte, majd a Szent László parkban sor került az ünnepségre és a koszorúk elhelyezésére. Az ünnepség és a koszorúzás után a Mucsonyi Polgárőr Egyesület jóvoltából mindenkit megvendégeltek a Petőfi Sándor Művelődési Központban, majd Mucsony Nagyközség Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának jóvoltából a sajószentpéteri tánccsoport gálaműsorával zárult a rendezvény.

Szepesi Szilárd, parókus

FÉNYKÉPEK

Címkék