Védőszent ünnepe a Gézengúzokkal

A Miskolci Egyházmegye egyik gyermekvédelmi intézménye a Gézengúz lakásotthon Megyaszón. Védőszentjük Péter apostol. Egyházunk január 16-án Péter apostol bilincseire emlékezik. A szent tiszteletére Orosz Atanáz ikont szentelt az otthonban.

Megyaszó6

Lakásotthon

Január 16.-án ünnepli egyházunk Péter apostol bilincseit. Ez az ünnep adta az ötletet, hogy a tavalyi évben elmaradt Péter apostol ikonjának szentelését tartsuk meg most, a házszenteléssel összekapcsolva.

Lelki vezetőnk egyeztetett Atanáz püspök atyával, így január 18-án eljött az ünneplés napja. A gyerekekkel elolvastuk, az Apostolok Cselekedeteiből Péter bebörtönözését és börtönből való szabadulását. Közösen együtt gondolkodva összeállítottunk egy kis párbeszédes műsort. Ennek megtanulása, és a próbák következtek, jelmezek megálmodása, létrehozása, sok vidám percet hozott közénk. Elérkezett a nagy nap, melyen számot adhattunk mindarról, amivel készültünk.

Először a lakásotthon dolgozói olvasták fel az Apostolok Cselekedeteiből az ide illő részeket, kapcsolódva a lakásotthon gyermekeinek izgalmához. Kis műsorunk után elénekeltük az itt megjelenteknek az "Újévi köszöntőt".

 A 9. imaóra végzésekor a felnőttek zsoltárolvasást vállaltak a többi részt együtt mondtuk lelki vezetőnkkel, püspök atyánkkal váltakozva. Ezen a napon Atanáz és Cirill főpapokról emlékezik meg egyházunk, így a gyermekek köszöntötték püspök atyánkat, egy gyertyával, amibe belekarcoltuk az otthon gyermekeinek nevét. Az átadó fiatalember kérte "Tessék, imádkozni értünk, mert ránk fér."

A házban dolgozó asszonyi kezek ünnepi ebéddel kedveskedtek mindenkinek, együtt beszélgetve jó hangulatban töltöttük a délutánt. Ez a szép nap remélhetőleg mindenkinek bevésődik a szívébe, és nemcsak Péter-Pál ünnepén, hanem január 16-án is eszünkbe jut majd Péter apostol.

Polyák Péterné

Címkék