Vecsernyén vettek részt Gödöllőn a hazánkba látogató melkita érsekek

Február 27-én a gödöllői Szent Kereszt görögkatolikus templomban vett részt vecsernyén a hazánkba látogató Jusszef Abszi (I. József) melkita görögkatolikus pátriárka, Jean Abdo Arbach, Homsz melkita érseke és Nicolas Antiba érsek, Damaszkusz pátriárkai helytartója.

a vendégek érkezése a templomba

Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárka és két püspöktestvére magyarországi látogatásuk során felkeresik a hazai görögkatolikus híveket is. Az első találkozó helyszíne a 2014-ben felszentelt gödöllői Szent Kereszt görögkatolikus templom volt, ahol Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Sivadó János parókus, valamint a Görögkatolikus Metropólia számos lelkipásztora köszöntötte a szíriai főpásztorokat. Az eseményen részt vett Balogh Péter Piusz gödöllői premontrei apát is.

Kocsis Fülöp

A találkozó közös vecsernyével kezdődött, melyet Bazil remete és Kasszián szent életű atya tiszteletére imádkoztak, akiket február 28-án ünnepelnek a bizánci rítusú katolikusok. Az alkonyati zsolozsmát Kocsis Fülöp érsek vezette, az énekes szolgálatot a görögkatolikus szeminaristák kórusa látta el.

A vecsernye végén Kocsis Fülöp szólt a jelenlevőkhöz. Elmondta, a Szent Kereszt-templom még csak épülőfélben van, látható, hogy még hiányos az ikonosztáz és a falak festése, de ez is azt bizonyítja, a gödöllői görögkatolikus közösség épül és fejlődik. A főpásztor emlékeztetett Szíriában tett látogatásaira, ahol megígérte, hogy imádkozni fog az üldözött keresztényekért.      

felülnézeti kép a vecsernyén

Ezt követően Jusszef Abszi pátriárka üdvözölte a híveket. A melkita főpásztor köszönetét fejezte ki, hogy részt vehetett a vecsernyén, mert a közös imádság összeköt és megerősít minket. Tolmácsolta a Szíriában élő keresztények üdvözletét, és emlékeztetett arra, Damaszkusz az a föld, ahol Szent Pál, a népek apostola megkeresztelkedett.

Bár Kocsis Fülöp érsek már kétszer felkereste őket Szíriában, ez az első alkalom, hogy a három főpásztor együtt látogat Magyarországra, ahol örömmel tapasztalták a magyar kormány és a magyar nép üldözött keresztények melletti kiállását. Jusszef Abszi hozzátette, nagyon hisznek Jézusban, hogy segítségével át tudják vészelni a nehéz időket, ahogyan Magyarország is átvészelte a történelem viszontagságait.

Fülöp metropolitával

„Megtapasztalhattuk, hogy a magyar népnek nagy a hite, és rendkívül ragaszkodik hagyományaihoz. Öröm volt látni a békét  és a reményt, ami a magyarok szívében van. Bízzunk benne, hogy ezt a reményt tovább tudják adni Nyugat-Európának. Szeretnénk, hogy Isten visszatérjen a hétköznapjaikba, mert Ő a boldogság forrása. Az önök hite az, ami leginkább reményt ad nekünk”  – zárta beszédét Jusszef Abszi.

A melkita görögkatolikus pátriárka ezt követően egy kereszttel ajándékozta meg Kocsis Fülöp érseket, hozzátéve, hogy ez a jelkép hitünket egyesíti. A szertartás végén a pátriárka Kocsis Fülöp kérésére ezzel a kereszttel adott áldást a megjelentekre.

csoportkép

A vecsernyét követően a templom előtt csoportkép készült a résztvevőkről; a találkozót kötetlen beszélgetés zárta. A délután folyamán a három szíriai főpásztor a megjelent lelkipásztorokat és családtagjaikat fogadta.

Február 28-án, csütörtökön 14 órától Keresztes Szilárd nyugalmazott püspök látja vendégül a pátriárkát, aki 15 órától a Rózsák terei templomban mutat be arab nyelvű Szent Liturgiát, amelyre más országokból is érkeznek arab nyelvű keresztények.

Forrás és fotók: Magyar Kurír