Váljatok ti is jelekké! - kisebb rendekben részesültek a papnövendékek Nyíregyházán

Húsvét után egy héttel, a Tamás apostolról elnevezett vasárnapon az esti vecsernye keretében püspökeink a felolvasói és az alszerpapi rendben részesítették néhányunkat a papnövendékek közül a nyíregyházi székesegyházban - Figeczki Gábor, harmadéves papnövendék beszámolója következik.

 Csirszki András Márk, Csizma Balázs Richárd, Horváth Zsolt, Tamás Ferenc, Tóth Elek

Kocsis Fülöp metropolita, Orosz Atanáz a Miskolci Egyházmegye püspöke és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök szolgáltatta ki a papnövendékek számára eme kisebb rendeket (felolvasói és alszerpapi rend), ami által egy lépéssel közelebb kerültünk az egyházi rend szentségének első fokához, a diakonátushoz.

kisebb rendek felvétele

Az Istennek szentelt élet jelképeként a felolvasói rendben részesülőknek kis tincseket vágtak le hajukból (tonzúrát végeztek). Ők innentől kezdve viselhetik a rászont, más néven grékát (a reverenda fölött hordott bő ruha). De az öltözékkel együtt új feladatot és nagyobb felelősséget is kap a felolvasó: amellett, hogy felolvas az istentiszteleteken, életmódjának még inkább példamutatónak kell lennie – gyakorolni az erényeket és erre buzdítani másokat is.

Az ötödéves papnövendékek alszerpapi rendben részesülve sztihárt (hosszú, ingszerű ruha) kapnak öltözékként, valamint felhatalmazást az orárion (15 cm széles, hosszú, szalagszerű ruhadarab) viselésére, de ez utóbbit egyelőre a diakónusoktól eltérő módón hordhatják. Ez a fokozat egyfajta elköteleződést jelent. Átmeneti szolgálat a felolvasói rend és a diakonátus között. Az alszerpap a püspök körüli szolgálattevő: ha a főpap a szentélyen kívül tartózkodik, ők körülötte tevékenykednek. Mint minden liturgikus cselekvésnek és mozzanatnak, ennek is van jelképes értelme: a papok mint az apostolok ikonjai, a diakónusok és az alszerpapok pedig mint az Urat körülvevő angyali seregek.

kisebb rendek felvétele

Április 27-én Ábel püspök tartott beszédet, melyben arra hívta fel a figyelmünket, hogy váljunk jelekké. Olyan jelekké, melyek meghatározhatnak akár papi hivatásokat, vagy emberi életeket is.

Felolvasói rendben részesültek: Figeczki Gábor, Gaál Richárd, Gémes Péter, Szabó Csaba Péter

Alszerpapi rendben részesültek: Csirszki András Márk, Csizma Balázs Richárd, Horváth Zsolt, Tamás Ferenc, Tóth Elek

Forrás: Figeczki Gábor, fotó: Magyar Richárd

Nyíregyházi Egyházmegye

Címkék