Üzenetek a templom falán

A tiszaújvárosi görögkatolikus templomban nemrég elkészült freskókat Orosz Atanáz püspök áldotta meg.

ikonszentelés Tiszaújvárosban

Orosz Atanáz megyéspüspök szentelte fel azokat az új freskókat és ikonokat, melyek mostantól a tiszaújvárosi görögkatolikus templomot díszítik. Az 1996-ban, bizánci stílusban épült templom évről-évre folyamatosan szépül. 
Sokan érkeztek a vasárnapi szent liturgiára, nem csak Tiszaújvárosból. 
"Nagycsécsről jöttünk - mondta Oláh Lajosné -, ott nincs görög, csak római templom, általában oda járunk. Minden nagyobb ünnepen viszont ide jövünk, így most is. Gyönyörű ez a templom, öröm belépni ide."

Az ünnepi alkalmon a nemrég elkészült freskókat és a csillárokat díszítő ikonokat szentelték fel. "Ez a templom valóban sokat szépült az utóbbi években is - mondta Jeviczki Ferenc parókus -, az alsóbb régiókban is elkészültek az ikonok, elsősorban abból a támogatásból, melyet az önkormányzattól kaptunk."

ikonszentelés Tiszaújvárosban

A kép eltávolítva.Ez a templom az egyik legszebb görögkatolikus templom, öröm ide betérni, akár azért is, hogy csendben elmélkedjünk, imádkozzunk, és nagyon jó, amikor sokan együtt vagyunk, hangosan zeng az ének, együtt dicsérjük az Istent. A mai alkalom is ilyen volt, a csillárokon elhelyezett 12 táblára festett ikonokat és a hátsó falakon lévő freskókat szentelte fel Atanáz püspök atya. Az egyik freskó a tékozló fiú történetét eleveníti meg, a másik oldalon lévőn, ahol a gyerekek asztalkája van, azt látjuk, hogy Úr Jézus áldja meg a gyermekeket. Ezt Makláry Zsolt festőművész javasolta.  Nagy szeretettel hívom én is ide a templomba a gyermekeket, ahogy az Úr Jézus is mondja: „engedjétek hozzám a gyermekeket”. Úgy vélem Makláry Zsolt alkotó tevékenységének fő műve ez a templom, hisz a kupolában, templomhajóban és a szentélyben lévő ikonokat mind ő festette, azok az ő keze munkáját dicsérik - mondta Jeviczki Ferenc. 
a csillár egyik ikonja

Orosz Atanáz megyéspüspök is elismerően szólt a tiszaújvárosi templomról: "Az ősi ikonfestési szabályok szerint azokat a jeleneteket már korábban megfestették, amelyek kötelezőek egy igazi bizánci templomban." - mondta. "Ez a két új, nagy freskó a szívünkhöz közel álló, és sokak felé üzenetet hordoz. A tékozló fiú története, azt gondolom, a bűnbánattartás és a hazaérkezés nagyon megrendítő bemutatása minden hívő ember életében. A másik képen pedig a gyermekekkel való kapcsolat fejeződik ki, az egyik legszebb módon, ez egyházunkban is aktuális. A tiszaújvárosi templom a miskolci egyházmegye egyik legjelentősebb, legszebb temploma az újabbak közül. Azóta is épültek már templomok, fejlődik az egyházmegye, legutóbb Szikszón szenteltünk fel egy új templomot, az belülről még nincs kifestve. Vannak régi nagy kincseink is, ezekben a templomokban több száz éves ikonosztázionok hordozzák azokat az üzeneteket, amelyeket már nagyapáink nagyapái is megszívleltek." . mondta Orosz Atanáz.

KÉPEK
Fodor Petra

Címkék