„Üzenet haza”

Templommegáldás és búcsúünnep az abaújlaki egyházközségben

Körmenet a templomnál

Kivételes alkalomra gyűltek össze a Csereháti Esperesi Kerület papjai és hívei 2018. szeptember 14-én, az Istenszülő születésére szentelt abaújlaki görögkatolikus templom búcsúünnepén. Hosszú éveken át tartó előkészületeket és várakozást követően ugyanis 2018 tavaszán került sor a rossz állapotban lévő templom külső felújítására.

A búcsúi ünnepi Szent Liturgia főcelebránsa főtisztelendő  Orosz Atanáz püspök atya volt, aki az ünnepi alkalom nyitányaként megáldotta a kívülről megújult templomot. A parányi templomot és kertjét mintegy 110 ünneplő lélek töltötte be: a meghívott vendégek között volt Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Unió Számvevőszékének magyar delegáltja, Főtisztelendő Veress Zoltán atya és Nagytiszteletű Bódi Noémi a környező római katolikus, illetve református felekezetek képviseletében, valamint a környék polgármesterei.

püspök atya megszenteli a templom falát

Az ünnepi Liturgia fényét a miskolci Hassler Énekegyüttes igazi lelki élményt nyújtó közreműködése emelte Marhefka-Szűcs Beáta karnagy vezényletével. Püspök atya homíliájában és Pelczné Dr. Gáll Ildikó ünnepi köszöntőjében – Wass Albert szavait idézve – egyaránt méltatásra került a kicsiny abaújlaki egyházközség tagjainak példaértékű összefogása, valamint a helyi közösség és a csereháti térség előtt álló további feladatokra és kihívásokra felhívva a figyelmet, mindketten újabb erőfeszítésekre buzdították a jelenlevőket.

Az ünnepi alkalom zárásaként megrendezett agapé előtt, Buka Gábor atya felsővadászi helyettes lelkész és gadnai oldallagos adminisztrátor külön köszönetét és háláját fejezte ki a felújítási munkálatok főtámogatói felé: emlékplakettet vehetett át főtisztelendő Dr. Orosz Atanáz a Miskolci  Egyházmegye püspöke, Pelczné Dr. Gáll Ildikó, Urbán Gábor vállalkozó és az Abaújlaki Önkormányzat testületének nevében Pollák István Abaújlak-Szanticska polgármestere.

Atanáz püspök a templomban

Azt, hogy egy-egy ilyen projekt előkészítéséhez és kivitelezéséhez mennyi lelki-, szellemi- és fizikai erőforrás szükségeltetik talán csak az abban személyesen résztvevők képesek teljességgel érzékelni: ezúton is szeretnénk tehát mindazok felé hálatelt szívvel köszönetet mondani, akik imáikkal és bármilyen más természetű hozzájárulással segítették e munkálatokat.

Bukáné Kaskötő Marietta

Címkék