Úton vagyunk!

Mintegy 350 fiatal gyalogolt be Nyíregyháza területére augusztus 10-én délután. A jubileumi, huszadik görögkatolikus ifjúsági zarándoklat harmadik napján a Nyíregyházi Egyházmegye szívében pihentek meg az ifjú zarándokok. A zarándoklat szombaton ér majd célba Máriapócson, ahol ezen a hétvégén Nagyboldogasszony búcsúját tartják.

zarándokok

A zarándokok a megyeszékhelyre a Kertvároson keresztül érkeztek Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspöknek és dr. Seszták István atyának, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynökének a vezetésével, ahol két helyszínen is tartottak egy-egy rövidebb megállót. A Nyíregyháza-kertvárosi Görögkatolikus Egyházközség tagjai, köztük a Sarkadi család és a közösség parókusa, dr. Obbágy László atya süteménnyel, gyümölccsel, jégkrémmel és egy „Zarándoklat 2022.” feliratú, frissen sült kenyérrel várta őket.

Obbágy László, Atanáz püspök

A szeretetteli fogadtatás jele volt a villanyoszlopra kereszt alakban ragasztott rózsa is. A kis útjelző kifejezte a fiatalok felé a közösség tagjainak üzenetét: tudunk rólatok, figyelünk rátok, örülünk nektek és lélekben veletek vagyunk. Ezen a helyszínen csatlakozott újra a csapathoz dr. Orosz Atanáz püspök atya.

rózsa

A templomban László atya köszöntötte a zarándokokat, bemutatta a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére keresztelt templomban látható falképeket, ikonokat, majd a templomkertben megvendégelte az elcsigázott vándorokat; Ábel püspök atya által megszegett kenyérből is jutott mindenkinek.

zarándokok a templomban

A Kertvárosból a város szívébe, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola épületébe mentek tovább, mely ezen az estén a vacsora és a szállás helyszínéül szolgált a résztvevőknek. 

zarándokok

Az éjszakai fórumon három görögkatolikus püspöktől kérdezhettek a fiatalok a Püspöki Hivatal udvarán. Fülöp érsek-metropolita, Ábel és Atanáz püspökök az ifjúság által korábban beküldött, valamint a helyszínen elhangzó, sokféle témát érintő kérdésre válaszolva olykor személyes hangvételű, máskor humoros vagy épp elmélyült gondolataikkal igyekeztek kielégíteni a kíváncsi hallgatóságot. A napot a Szent Miklós-székesegyházban vecsernyével zárták.

a templom udvarán

A huszadik ifjúsági zarándoklat idén Tokajból indult. Megállókkal, pihenőnapokkal kiegészítve összesen száz kilométeres utat tesznek meg a fiatalok, akik szombaton közösen érkeznek meg Máriapócsra, a Könnyező Szűzanya elé. Az egyes megállóknál további csatlakozó zarándokokat várnak, így – az előzetes regisztrációk alapján – több mint négyszáz fiatal vonul majd be a pócsi kegytemplomba.

További fotók a Nyíregyházi Egyházmegye honlapján.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Címkék