Úti kereszt Görömbölyön

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén szentelték meg a Miskolc-Görömbölyön felállított keresztet.

úti kereszt

A Miskolc-Görömbölyi Görögkatolikus Templom ebben az évben ünnepli felszentelésének 150. évfordulóját.  Őseink 1868-ban fejezték be a mostani templom építését.

A jubileumi évben sok programot, megemlékezést szerveztünk, és tervezünk az év hátraeső részében is. Ebbe az ünnepségsorozatba illeszkedett bele a keresztállítás is.

keresztszentelés szertartása

 A most megáldott keresztet eredetileg Dr. Mezei Ferenc állíttatta a szőlőjében. Később tapolcai otthonába került. Családja kérése volt, hogy találjunk valami méltó helyet neki Görömbölyön.

Azt hiszem sok szempontból ideális helyre esett a választásunk. A 4-es busz pincesori végállomásánál lévő forduló Görömböly végét is jelzi, ráadásul a Mária Út is itt érkezik településünkre. Azaz a várost elhagyók mehetnek Isten hírével, az érkezőket pedig Krisztus áldása fogadja.

Az ünnepélyes megáldást, szeptember 14-én, Keresztfelmagasztalás ünnepén, Orosz Atanáz miskolci püspök végezte, Krisztus Urunk halálának napján és órájában.

Atanáz püspök szentetlvízzel hinti meg a keresztet

Köszönet illeti a Mezei családot a felajánlásért, Eperjesi Szabolcs mérnök urat a tervezésért és a várossal való kommunikációért, Miskolc Megyei Jogú Várost, hogy hozzájárult a földterület tulajdonosaként a keresztállításhoz, Tokár András műkövest a kivitelezésért, Dr. Kárpáti László művész urat az ikonfestésért. Köszönöm mindenki munkáját, beleértve a betonlocsolást, a fűnyírást és a fák metszését is. Hálás vagyok azoknak is, akik vagy imádságukkal, vagy adományukkal hozzájárultak az ünnephez. Köszönöm a polgárőrség közreműködését is. Végül, de nem utolsósorban hála és köszönet a felajánlott gyümölcsökért, amit a résztvevőkkel a keresztszentelés után fogyasztottunk el. Istennek legyen hála!

Galambvári Péter, parókus

TOVÁBBI KÉPEK

Címkék