Ülésezett az MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 5-én és 6-án megtartotta nyári rendes ülését.

Mohos Gábor

Az MKPK Titkársága irodavezetőjének második mandátuma idén nyáron lejár, így a testület döntése szerint nyártól dr. Németh Gábor, a Győri Hittudományi Főiskola tanára, Győr-kisbácsai plébános veszi át a tisztséget.

A püspökök tájékoztatást kaptak Ferenc pápa kezdeményezéséről, amellyel a Szentatya 2019 októberére rendkívüli missziós hónapot hirdet meg. Ennek témája: Megkereszteltek és küldetésre rendeltek: Krisztus Egyháza misszióban a világban. Így a magyarországi egyházmegyék – bekapcsolódva az Egyház missziós elkötelezettségének megújításába – a Szentszéktől kapott iránymutatás és javaslatok alapján meg tudják kezdeni a missziós hónapra vonatkozó előkészületeket.

Az előző évekhez hasonlóan ismét megrendezésre kerül a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat, amelynek idei mottója: „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása”. Az eseménysorozat célja, hogy kapcsolódva az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeihez a Katolikus Kultúrán keresztül felhívjuk az emberek figyelmét Egyházunk legmélyebb titkára, az oltáriszentségre és keresztény életünk csúcspontjára és forrására, a szentmisére.

Ennek keretében az egyházmegyék szeptemberben, több korcsoportban rajz- és fotópályázatot hirdetnek, amelynek eredményhirdetésére Budapesten kerül majd sor 2018. november 17-én a Szent Erzsébet rózsája-díj átadási ünnepségének keretében, továbbá a kiválasztott pályamunkákból kiállítást szervezünk, amely a tervek szerint bejárja majd az ország egyházmegyéit.

Mohos Gábor, az MKPK titkára