Ülésezett a Hierarchák Tanácsa

Június 12-én a debreceni Metropóliai Hivatalban tartotta meg soron következő rendes ülését a Hierarchák Tanácsa, mely a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház (Görögkatolikus Metropólia) legfőbb döntéshozó testülete. Tagjai a magyar görögkatolikus főpásztorok, így Szocska Ábel atya, aki eddig apostoli kormányzóként volt tagja ennek a tanácsnak, most pedig mint felszentelt püspök kapcsolódott be az ülés munkájába.

hierrarchák

Ezen az alkalmon jelen volt még az Apostoli Nunciatúra nevében, annak ügyvivője Mons. Germano Penemote atya, aki köszöntőjével és hozzászólásaival segítette a görögkatolikus püspökök tanácskozását. Őt elkísérte P. Depaula Flavio Silvio SDB titkár atya is.

 (jobbról) Mons. Germano Penemote és  P. Depaula Flavio Silvio SDB

Az ülésen a püspök atyák többek között tárgyaltak a Hierarchák Tanácsa szabályzatának szükséges módosításáról, a részleges jog véglegesítésének folyamatáról és az állandó diakónusok feladatairól is. Ugyanakkor a Görögkatolikus Metropólia fenntartásában lévő intézményeket, vagyis a Máriapócsi Kegyhelyet, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolát és a Görögkatolikus Papnevelő Intézetet érintő kérdések is témái voltak az összejövetelnek, amely mellett egyéb intézmények (pl. Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat, vagy a budapesti görögkatolikus kollégiumok) metropóliai szintre való emelésének igénye valamint egy közös, metropóliai kulturális központ létesítésének szándéka is megfogalmazódott.

Fontos döntés volt még, hogy a minden részletében teljessé vált Hierarchák Tanácsa a jövőben a törvényerejű rendelkezéseit új formában, a Görögkatolikus Közlönyben teszi közzé. Megállapodtak továbbá a püspök atyák a metropóliai gyűlés előkészítésében is, melynek részleteit alaposabb előkészítés után a Hierarchák Tanácsán következő ülésén fogják megtárgyalni.

Címkék