Újra ukrán nyelven végeztek Szent Liturgiát Miskolcon

Atanáz püspök a Miskolcon élő ukrán hívek kérését meghallgatva engedélyezte, hogy újra ukrán nyelven végezzenek liturgiát Miskolcon. Most is a Budapesten működő Haborij Damján atya celebrált, ezúttal a Székesegyházban.

ukrán nyelvű imakönyv

„A legnagyobb ünnepre készülünk, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére” – hangzott el a prédikáció bevezetőjében. „Az isteni ige figyelmeztet minket, hogy a készület során találkozunk az emberi dicsőség veszélyével, kísértésével” – mondta Damján atya, majd azt is hozzátette, hogy ezt tapasztaljuk környezetünkben, és ilyen a helyzet Ukrajnában is.

Damján atya

„A mai evangéliumban is ezt hallottuk; két ember, Jakab és János, emberi dicsőségre vágynak. Hosszú időt Jézussal töltöttek el, és mégis, a zsidó hagyományok befolyása alatt maradtak.” Hagyományuk szerint a Messiás egy nagy vezér, aki legyőz minden ellenséget, és egy gyönyörű királyságot hoz létre. Ebben az erős, gyönyörű országban akartak maguknak kiváló helyet Zebedeus fiai. Az Úr Jézus korábbi próféciáit nem fogták fel, nem értették a szenvedésről, a halálról szóló beszédeit, nem értették meg szavait: Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másoknak” (Mt 20,28)

a templomban

Majd a Szent Lukács evangéliumában olvasható szavak – „Az Isten országa közöttetek van” (Lk 17,21) - megértéséhez Órigenész magyarázatát hívta segítségül. „Amikor imádkozunk, ezt a tökéletességet szeretnénk elérni, és ezt a törekvésünket a bűnbánat is nagyban elősegíti” - tette hozzá az atya. Ennek az időszaka a nagyböjt is.

Atanáz püspök, Damján atya

A Szent Liturgia végén Atanáz püspök adta áldását a jelenlévőkre. A szertartás után a bűnbánat szentségében részesülhettek azok, akikben ennek szándéka felmerült. A tervek szerint a saját naptáruk szerinti Húsvétkor is, 13 órakor itt, a Székesegyházban ünnepelhetnek majd ukrán nyelven.  

Fényképek

Címkék