Új név, régi-új feladatok

Új nevet kapott az évek óta működő Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium és szervezeti egységei Miskolctapolcán. Ezzel együtt az intézmény feladatai is bővültek.

logo

A Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon igazgatójával, Makkai László atyával készült beszélgetés a változásokról.

Tavaly ünnepelte 20 éves fennállását a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium. Hogyan tekintenek vissza erre a két évtizedre?

A Miskolci Egyházmegye legrégebbi intézménye a kollégium. Hálásak vagyunk az alapítóknak dr. Keresztes Szilárd kiérdemesült püspök atyának, amiért húsz évvel ezelőtt gondoltak arra, hogy a felnövekvő keresztény értékeket vállaló fiataloknak felsőoktatási kollégiumot hozzanak létre. Hálásak vagyunk a volt igazgatóknak Obbágy Miklós és Papp András atyáknak, valamint munkatársaiknak, hogy lehetőségeikhez képest mindig fejlesztették a diákotthont és gondoskodtak a fiatalok neveléséről, hiszen papi hivatás is indult már el a kollégiumból.

Ön 2011-től vezeti a kollégiumot. A Roma Szakkollégium is ebben az évben nyitotta meg kapuját Miskolcon.

A roma szakkollégium létrehozása valóban nagy munkát jelentett mindannyinknak. 2010-ben már bekapcsolódtam néhány megbeszélésbe, de az igazi munka egy évvel később kezdődött el. Akkor még Fülöp püspök atya küldött egy levelet, hogy a roma szakkollégiumok tárgyalásával szeretne megbízni és kezdjünk el egy új intézményt létrehozni. Ez a munka kezdődött el 2011-ben és hála Istennek nagyon szép gyümölcsei vannak már a Miskolci Szakkollégiumnak. A Miskolci Exarchátusnak (ma már Miskolci Egyházmegye) még egy nagy jelentőségű eseményben volt része ebben az évben, hiszen néhány héttel az Egyházak és a Magyar Kormány között létrejött megállapodás után, – ami a roma szakkollégiumok működtetéséről szólt – a Szentatya kinevezte Orosz Atanáz atyát egyházmegyénk püspökének. Így Atanáz püspök atya imádsága és szeretete kísérte és kíséri új intézményünk születését, bővülését és működését.  Ennek is köszönhető, hogy 2017-ben a kollégium alsó épülete teljesen megújult és így már egy modernebb intézmény áll a hallgatók rendelkezésére.

Makkai László

Idén új névvel, régi és új tartalommal nyitja meg kapuját szeptembertől a diákotthon. Miből állnak ezek?

Az intézményünk neve változott meg, hiszen most már Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon lett a nevünk. Ennek egyik szervezeti egysége a Roma Szakkollégium, ami természetesen tovább várja a hallgatókat változatlan programjaival. Az elindulás óta is sokat fejlődött a roma szakkollégium szakmai programja, az utóbbi évben a gyakornoki rendszerünket dolgoztuk ki. Ez azt jelenti, hogy a hallgatókat – mintha egy duális képzésben részesülnének – cégekhez delegáljuk ki, hogy szakmai tapasztalatot szerezzenek.

 A másik új szervezeti egységünk a Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium. Célja, hogy folyamatos párbeszéd alakuljon ki hit és tudomány között, valamint elkötelezett felelősség vállalást jelent a határon túl élő Magyar Görögkatolikus hallgatók megsegítésére. Tudományos műhelyek létrehozása, hagyományaink és értékeink felkutatása, megőrzése egyetemista fiatalok számára. Erre külön képzési programot hoztunk létre és bízunk benne, hogy már ebben az évben elkezdődnek a műhelymunkák is. Szeretnénk kiadványokban megjeleníteni az együttműködés eredményét és bízom benne, hogy határon túli szakkollégiumokkal, egyetemekkel jól tudunk majd együttműködni.

Mire utal a „kulturális” elnevezés?

Kettős jelentősége van. Egyrészt a kultúrák találkozása a kollégiumban, hiszen nagyon sokat tanulunk mindannyian a roma kultúrából. Talán szerényen hozzátehetem, hogy remélem, a határon túli kultúrával is hamarosan meg tudunk ismerkedni főleg, ami a görögkatolikus hagyományainkat jelenti.

A másik jelentősége, hogy diákotthonunk területén működik az „Akropolisz” Szabadtéri Színpad. Ez egy közel 400 főt befogadó terület, ami nyáron könnyű kikapcsolódást nyújt a Miskolctapolcára látogatóknak, ebben az évben is 16 előadást terveztünk. Valamint egyházmegyei ifjúsági programok lebonyolítására is alkalmas a terület.

A Jóisten adjon erőt ezekhez a szerteágazó feladatokhoz.

Köszönöm szépen. Azt gondolom, hogy a feladatokhoz erőt is kapunk, köszönöm a munkatársaimnak is, akik nagyon sokat fáradoznak intézményünkért, de a legfontosabb, hogy Isten dicsősége, szeretete építse a lelkeket a Mennyek Országa felé.