Új külső után új belső is

Megkezdődött a Búza téri templom belső felújítása.

székesegyház

Miskolc egyik legismertebb temploma a Búza téri. Székesegyházi rangot éppen tíz éve kapott, amikor Orosz Atanáz püspök az akkori Apostoli Exarchátus élére került.

Az utóbbi évtizedben látványosan átalakult a templom külső megjelenése és környezete. 2015-ben, az exarchátus egyházmegyei rangra emelése évében szentelték föl a felújított templom épületét, az udvar és a falfülkék végső formájukat egy évvel később nyerték el.

A püspöki székesegyház rangjához illeszkedő megjelenés megvalósítása újabb állomásához érkezett; a belső falakra kerülnek a liturgikus tér jellegéhez illeszkedő festmények, ikonok. A görög egyház hagyományait követve tervezték meg a boltozat és oldalfalak festményeit, melyek főbb ünnepeket, szentek alakjait ábrázolják majd. A festészeti program megvalósulásához a 2005/2020-as kormánytámogatás nagyban hozzájárul.

ikon
Mennybemenetel - az egyik boltív festményének tervezete

Már a napokban elkezdődött a  tervek szerint  fél éven át tartó munkálatok előkészítése, emiatt az élő közvetítés átmenetileg nem elérhető székesegyházból. A szertartások eddig megszokott rendje és időpontja módosulhat, erről mindig friss információk a Miskolc-Belvárosi Görögkatolikus Parókia honlapján és közösségi oldalán találhatók.

Címkék