Templomszentelés Tokajban

Kenethozó asszonyok vasárnapján, 2015. április 19-én 10 órától került sor a külsejében látványosan megújult tokaji görögkatolikus templom renoválás utáni szentelésére. 2

Tokaj templomszentelés
Tokaji görögkatolikus templom

A külső felújításra a Miskolci Apostoli Exarchátus HUSKROUA 1101/056 számú pályázata adott pénzügyi lehetőséget. A három határon átnyúló pályázatban az elmúlt éven megújult a tokaji görögkatolikus templom mellett a királyhelmeci római katolikus templom (SK) és a mezővári református templom (UA) is.

A szentelést Dr. Orosz Atanáz püspök úr végezte, aki beszédében kiemelte és kérte, hogy a kenethozó asszonyokkal együtt mi is örvendezzünk és felszabadultan adjunk hálát azért, hogy Tokaj város legrégebbi temploma, sok éves méltatlan állapota után külsejében megújulhatott, s hogy annak mostani látványa örömet jelent mindazoknak, akik arra tekintenek és oda belépnek. Ugyanakkor az építtetők örököseiként a templomba belépőknek mindig késznek kell lennünk lélekben a Jézussal történő találkozásra. Mi vagyunk a felelősek azért, hogy megtöltsük a templomot, hogy jelenlétünkkel Krisztust képviseljük annak falain belül és kívül egyaránt. Befejezésként kérte az együtt ünneplőket, hogy „legyen ez a nap nemcsak a templom megújulásának, de a te feltámadásodnak a napja is. Tégy meg mindent azért, hogy te is nyisd meg kapuidat. Nyisd ki szíved ajtaját testvéred iránt. Ha másnak segítségére vagy, lassan észreveszed, hogy saját problémád is megoldódott. Ha lehajolsz szenvedő testvéredhez, a feltámadt Krisztus téged is új életre támaszt.”

Az ünnepi Szent Liturgia után Zán-Fábián Sándor beregszászi református püspök szólt röviden az egybegyűltekhez, majd az egyházközség gondnoka köszöntötte Püspök atyát. A szertartás után a meghívottak közös ebéden vettek részt.