Templomszentelés Bekecsen

Karácsonyra már a felújított és megáldott templomban készülnek Bekecsen.

szertartás a templom bejárata előtt

Az ünnepről Szabó Roland, bekecsi parókus számolt be:

A bekecsi „Istenszülő oltalma” tiszteletére szentelt templom és egyházközségünk életében jelentős eseményhez érkeztünk. A templom homlokzatának javítása vált igencsak szükségessé. Utoljára 1991-ben volt javítva a homlokzat és készült el a teljes külső festés Sivadó János parókus atya idejében. A templomtető és toronysisak fedése vörösrézzel 2004-ben készült el Orosz Árpád atya idejében. A mostani munkálatokat Lesku Barnabás bekecsi testvérünk csapata végezte el, köszönet a lelkiismeretes munkájukért. Sor került a homlokzat és a lábazat javítására, a templom teljes külső festésére és egy sor kisebb munkára. Ezzel egy időben Anducska Tibor újfehértói vállalkozó végezte el a díszítőfestés kijavítását a templomhajóban. Megújult egy család adományából a templom mellett álló kőkereszt is, amelynek ikonját Kárpáti László miskolci ikonfestő festette meg.

munkálatok közben

December 3-án, vasárnap érkezett községünkbe megyéspüspökünk, Atanáz püspök atya, aki megáldotta a templomot, majd ő végezte a Szent Liturgiát a bekecsi és környékbeli testvéreink jelenlétében. A mostoha időjárás ellenére szép számban gyűltünk össze kicsiktől idősekig egyaránt. A Liturgia végén került sor az új képviselő testület tagjainak ígérettételére. A Szent Liturgia kenyérosztással ért véget, majd kivonultunk a megújított kereszt megszentelésére. A templomi ünneplés után volt a parókián a képviselő testület alakuló ülése.

képviselő testület igérettétele

Igehirdetésében püspök atya a karácsonyi böjt fő gondolatát emelte ki: Krisztus jön a mennyből, hogy az embert a mennybe emelje. Nemcsak az angyal jő a mennyből, hanem maga az Úr, az emberré lett Isten. Ez a készületünknek és várakozásunknak a lényege. Buzdította a jelenlévőket arra, hogy minden olyan rossz szokást, bűnt vagy anyagi dolgokat távolítsanak el az életükből, ami csak elszakítja őket az Úrtól. Az igazi boldogságot csak az Úr Isten adhatja, azt a világ dolgaiban nem találhatjuk meg. A templomszentelés nemcsak az épület megújítását jelenti, hanem meg kell újulnia az ember szívének is. Kívülről már megújult a templom, de várja az imádságra szomjazó híveket, akiknek meg kell imádsággal tölteniük a templom épületét.

Dicsőség és hála az Úrnak, aki megadta, hogy megérhessük ezt a szép napot és köszönet a bekecsi egyházközség tagjainak az imádságos ünneplésért.

További képek

Címkék