Tanulmányi hétvége a miskolci roma szakkollégiumban

A Belügyminisztérium munkatársai felzárkózási programokról és lehetőségekről tartottak interaktív tanulmányi napot a szakkollégiumban

a tanulmányi programon

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium április 23-i tanulmányi hétvégéjén a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság Gyermekesély Főosztály munkatársai voltak. Sörös Iván, főosztályvezető és Gyöngyösi Gyula gyermekügyi felzárkózási referens örömmel vállalták a felkérésünket arra vonatkozóan, hogy interaktív előadást tartsanak a szakkollégistáknak Felzárkózási stratégiák Magyarországon címmel.

A program kezdetekor vendégeink meséltek a munkájukról és arról, hogyan kerültek a jelenlegi pozíciójukba. Ezt követően bemutatták, miről is szól a felzárkóztatási szakpolitika, miért jött létre és miért fontos ez a szakterület ma Magyarországon.

az előadók

A résztvevő szakkollégisták betekintést nyerhettek abba, hogyan jut el egy alulról jövő kezdeményezés addig, hogy abból stratégia szülessen. Kik dolgoznak együtt és milyen munkafolyamatok mennek végbe a döntésig, illetve hogyan lehet abból hálózat. Példaként a tanodákat, illetve a szakkollégiumokat említették.

Előadóink összefoglalták, milyen felzárkóztatási programok működnek jelenleg is hazánkban, milyen eredménnyel és működési feltételekkel vannak jelen. Végül a fiatalok két csapatot alkotva dolgozhattak ki egy stratégiai tervet választott, aktuális problémára vonatkozóan, előre megadott kritériumok szerint. Mint kiderült, korántsem volt olyan egyszerű feladat, hiszen a tervük kihirdetését követően a másik csapat kérdéseket tett fel. A megadott költségvetési keretek, számos külső tényező és technikai probléma tette összetetté a feladatot.  Az előadók közvetlenek és nyíltak voltak, számos jelenlegi „miért” kérdésre adtak érthető és észszerű magyarázatot, mely segíti a fiatalok tisztánlátását a szakpolitikában.

Szöveg: Budai Katalin, HÖK elnök

Címkék