Tanévkezdés a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban

A tanévkezdő vecsernyén Atanáz püspök is részt vett a miskolctapolcai kollégiumban.

csoportkép a Szakkollégium udvarán

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium munkatársai a tavaszi különleges és virtuális félévet követően izgatottan készültek az új tanévre. A felvételi felhívás közzétételét követően nem számítottunk arra, hogy több mint negyven fiatal adja be jelentkezését a szakkollégiumba.

a bevonótáborban

A felvételi eljárás már a kezdetek óta három lépcsőben zajlik minden nyáron. A jelentkezési dokumentumok beérkezését követően egy háromnapos bevonótáborba invitáltuk a felvételizőket, ahol egy pszichológus és egy tréner közreműködésével igyekeztünk csapattá formálni őket, miközben tehetségazonosítást is végeztünk. A tábor felvételi elbeszélgetéssel zárult. Idén Miskolctapolcán zajlott a bevonótábor közel negyven fő részvételével. A három nap vidáman és játékosan telt, alumni hallgatóink is bekapcsolódtak a program lebonyolításába. Mint minden évben, most sem volt könnyű dolga a szakkollégium munkatársainak, amikor arról kellett dönteniük, ki kezdheti meg roma szakkollégiumi tagként a 2021-2022-es tanévet. Szeptember 1-jén végül harminc hallgatóval kötöttünk tagsági szerződést.

Makkai László

Szeptember 7-én volt az első alkalom, amikor közös programon vehettek részt a szakkollégisták: együtt imádkoztak a kollégium kápolnájában, majd a szokásos spirituális modul keretében egy jó hangulatú beszélgetéssel, ismerkedéssel telt az este.

Szeptember 13-án, Szent Kereszt felmagasztalás ünnepének előestéjén Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke is részt vett a diákotthonban tartott vecsernyén, melyet Juhász Géza első helynök vezetett.

Püspök atya beszédében visszaemlékezett az elmúlt napok kiemelkedő eseményére; a Magyarországon megtartott 52. Nemzetközi  Eucharisztikus Konferenciára. Ferenc pápa a rendezvény záróeseményén mondott ünnepi beszédében Márk evangéliumából idézve többször is feltette azt a kérdést, amit Jézus is feltett tanítványainak: „Ki vagyok én a Te számodra?” A Szentatya szavai szerint, az Úr ma is felteszi mindannyiunknak ezt a kérdést, és várja tőlünk a választ. Püspök atya elmondta, hogy a Ferenc pápa beszédében központi helyen szerepelt a kereszt, amely több mindent szimbolizál. Többek között a belső gyógyulás eszköze is lehet. Atanáz püspök kiemelte: mindennapjainkban hajlamosak vagyunk a saját érdekeinket, az énünk istenét előtérbe helyezni.

Atanáz püspök

„Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen".(Mt 16,24) - mondja Jézus. Az önmegtagadás persze sokszor fájdalommal is jár, hiszen nem könnyű elfogadni, hogy nem én vagyok az első. Püspök atya szerint Ferenc pápa gondolata jó útmutatót adhat a kollégium közössége számára, hiszen akkor leszünk boldogok, ha áldozatokat hozunk egymásért, ha háttérbe szorítjuk önzésünket, és előtérbe kerül az önzetlen szeretet, mert aki Jézussal tart, az a boldogság útján indul el.

Ezzel az útravalóval, Isten áldását kérve kívánunk minden kollégistának sikeres tanévet, és kérjük, a nehéz helyzetekben jusson eszükbe az idei év jelmondata: „mert Istennél semmi sem lehetetlen.” (Lk 1,37)

Szöveg és fotók: Sike Krisztina, külső kapcsolatok koordinátora

Címkék